Стрелби на Графа

2K прочитания

Малко, но от сърце! Това е може би най-точното определение за тазгодишните стрелби с управляеми ракети на изтребителната авиация, проведени като част от Съвместните бойни стрелби по въздушни и надводни цели „Шабла 2020.

Или ако трябва да го кажем по друг начин, ще звучи така: „Тази година с един самолет, догодина с повече“. Причината – в момента е достигната или предстои скоро да се достигне върховата точка на (поредната) криза с поддържането на летателната годност на българските изтребители МиГ-29. Чакат се закъсняващи доставки на критични части и услуги за ремонт и възстановяване на летателната годност на самолетите, да се надяваме, че това ще стане факт през втората половина на годината. Доставките ще се изпълнят по договори по рамковото споразумение с РСК „МиГ“, чрез които ще се подобри положението, поне с малко и за няколко години. Повече информация по този въпрос ще може да прочетете скоро.

И затова сега се работи с това което, има – в случая достатъчно само за четири полета на спарката, борд 12, с отстрели на ракети с топлинна глава за самонасочване Р-60. Те се пускаха по две в залп над морето на полигон Шабла, с излитане от Граф Игнатиево, като продължителността на задачата беше около час. При нощните стрелби на 9 юни имаше забавяне, защото се изчакваше да се оправи лошото време в района на летището, докато в дневния етап времето в сутрешните часове на следващия ден то издържа и се развали чак след завършването на втората задача.

Отстрелите са пускове на ракети с изтекъл срок на съхранение, без да има мишена, за да се провери как сработва двигателя и дали са годни за по-нататъшна употреба (тоест за удължаване на ресурса по години). Две от задачите бяха изпълнени през нощта на 9 юни, а останалите две – през деня на 10 юни, ден за високопоставени гости на морския полигон, включително президента на републиката, Румен Радев, и министъра на отбраната, Красимир Каракачанов.

А иначе, освен летците, герои на събитието бяха оръжейниците на Графа, под вещото ръководство на майор Дилян Неделчев. Нощният етап включваше два екипажа. Първият беше с майор Стефан Гецов, със щурман капитан Кирил Гинев, а втория – капитан Димо Григоров, с щурман капитан Мартин Ветов. Дневния етап беше с участието на най-новите летци на МиГ-29, приучили се миналата година – капитаните Аспарух Пашов и Йордан Тонев, а техни щурмани бяха майор Валентин Терзиев и Димитър Метаксов.

Текст и снимки: Александър Младенов

Свързани теми

Предишна публикация
Флотските спецчасти проведоха парашутна подготовка
Следваща публикация
Първи полети със строеви F-35B на борда на HMS Queen Elizabeth
2K прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Стартира „Шабла 2020”

Днес, 8 юни 2020 г. стартират Съвместните бойни стрелби по въздушни и надводни цели „Шабла 2020“. Това съобщават от ВВС.

Индонезия обяви детайли по сделката за Су-35

Индонезийското МО даде детайли за сделката за покупка на 11 многоцелеви изтребителя Су-35 от Русия. Стойността на сделката е $1,14 млрд. и тя е била подписана официално на 10 август 2017 г.

Безмер с нов командир

Днес, 18 февруари 2019 г. в Базата за предно разполагане – Безмер се проведе тържествена церемония по смяна на командването. Досегашният командир на военното формирование полковник Валентин Иванов сдаде длъжността на своя заместник подполковник Милен Димитров. Това съобщават от ВВС.

Модернизацията на индийските Mirage 2000 среща нови трудности

Процесът по модернизация на индийските изтребители Mirage 2000 среща нови трудности, след като забавянията в програмата доведоха до това, че доставеното от Франция оборудване е вече с изтекла гаранция, а никой в Индия не иска да плаща да поддръжката му. Това съобщава “Defense News”.

Меню