F-15C катастрофира в Северно море

298 прочитания

Изтребител F-15C от състава на ВВС на САЩ катастрофира в Северно море. Това стана днес, 15 юни 2020 г.

Самолетът, част от 493-та ескадрила към 48-мо изтребително крило, е излетяло от британската авиобаза Лейкънхийт за регулярен тренировъчен полет, заедно с още три машини от същия тип. Около 09,40 часа местно време изтребителят се е разбил в Северно море, на около 140 km от сушата.

Пилотът се издирваше, но към 17,30 часа местно време бе съобщено, че той е загинал. Засега не се изнася информация за името и чина му, тъй като трябва да бъдат уведомени неговите близки. Междувременно са били открити и плаващи останки от падналия F-15 на повърхността на морето.

Катастрофиралият F-15C има борден номер 86-0176 (на снимката).

В последните две години не е имало тежки инциденти с F-15C/D от състава на ВВС на САЩ. През юни 2018 г. друг F-15C катастрофира в Тихия океан, край бреговете на Япония. Причината тогава беше пилотска грешка.

Свързани теми

Предишна публикация
Появиха се сателитни снимки на египетските Су-35
Следваща публикация
Първи полети със строеви F-35B на борда на HMS Queen Elizabeth
298 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Какво пише и какво не в проекта за нов боен самолет?

На 16 май 2018 г. Министерски съвет (МС) прие проектът за инвестиционен разход „Придобиване на нов тип боен самолет”. Той бе внесен в Народното събрание (НС), където трябва да мине през одобрението на комисиите по отбрана и финанси, а след това ще бъде гласуван в пленарна зала.
Както пише в проекта и какво липсва в него?

Боеготовността на F-35 страда от липса на резервни части

Флотът от изтребители F-35, с който разполагат САЩ, страда от липса на резервни части, което води със себе си и ниско ниво на боеготовност. Това се казва в доклад на Сметната палата на САЩ (Government Accountability Office), който бе публикуван на 25 април 2019 г.

Полетя модернизиран гръцки F-16

Дебютният си полет извърши първият модернизиран до стандарта V гръцки изтребител F-16. Това съобщи днес,…

Китай показа J-10 в конфигурация за огнево подавяне на ПВО

Китай показа конфигурация на многоцелевия си изтребител J-10B, която е предназначена за огнево подавяне на ПВО. Машината е била част от статичния показ на авиационното състезание „Авиадартс”, което се проведе в авиобазата Чанчун в началото на месеца.

Меню