България се присъедини към инициатива на НАТО за пилотско обучение

357 прочитания
dolna mitropolia

България, заедно с още 11 страни-членки на НАТО, се присъедини към инициатива за международно сътрудничество в областта на пилотското обучение. Това стана с приключването на редовната среща на министрите на отбраната на страните от Алианса.

В инициативата, подписана от министър Каракачанов, която е известна под името NATO Flight Training in Europe (NFTE), влизат България, Хърватия, Чехия, Гърция, Унгария, Черна гора, Македония, Португалия, Румъния, Испания и Tурция. Договорката между страните е скрепена с писмо за намерение, като конкретните ангажименти на страните, ще се уточняват с конкретни договори и споразумения.

Инициативата има за цел да създаде архитектура от свързани национални съоръжения, които по единна програма ще предоставят споделени възможности за обучение на пилоти. Български пилоти ще могат да се обучават в страните, подписали споразумението.

За обучение на пилоти България ще предостави за международно ползване ВВВУ „Георги Бенковски“, въздушно пространство, огневи полигони за работа по земни и въздушни цели, както и възможности за съвместна работа с наземни средства за ПВО, а във ВВМУ „Н.Й.Вапцаров“ ще се провеждат курсове за обучение на оператори на безпилотни апарати.

Свързани теми

Предишна публикация
ВВС прие от ремонт и втория L-410
Следваща публикация
Су-25 стреля на „Шабла 2020“
357 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Провали се поръчка за поддръжката на Bell 206

Процедурата за възлагане на обществена поръчка за ремонт и инспекции на агрегати, блокове и възли на вертолети Bell 206B-3, които са на въоръжение в българските ВВС, се провали. Тя е била прекратена със заповед на военният министър от 2 май 2018 г.

Президентът Радев критикува политическите реакции на случая в Граф Игнатиево

Президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев разкритикува политическите реакции около случая в авиобаза Граф Игнатиево. Радев заяви, че напрежението в сектор „Сигурност” е тревожно и за него имало социални, технически и психологически причини.

Меню