Германия одобри модернизацията на своите Eurofighter с нови радари

329 прочитания

Германският Бундестаг одобри отпускането на средства за разработка, производство и интеграция на нови AESA радари за изтребителите Eurofighter на въоръжение във Луфтвафе. Това съобщава Janes.

Решението на Бундестага бе обявено на 17 юни 2020 г. С работата ще бъде натоварена германската компания Hensoldt, а през модернизацията ще преминат всички 79 броя изтребителя от Tranche 2 и всички 31 от Tranche 3A.

Стойността на проекта е €1,5 млрд. Очаква се германското МО да подпише договор с Airbus, които от своя страна ще подпишат договор с подизпълнителите от Hensoldt.

Радарът на Eurofighter, който е известен като Captor, се разработва от консорциума Euroradar, където основна роля има Leonardo UK. Той има механично сканиране. При модернизацията му, обаче водещата роля ще бъде поета от Hensoldt, като се планират три варианта на радара с антена с електронно сканиране (AESA).

Моделът Mk. 0 е предназначен за Кувейт и Катар, които са нови клиенти за Eurofighter. Германия ще получи същия вариант, но с опцията да се модернизира до варианта Mk. 1, който ще има нова антена и подобрени характеристики. Великобритания, от своя страна, ще получи Mk. 2, който ще има режими за електронна атака. Испания също се интересува от подмяна на радарите на своите Eurofighter, но няма конкретно решение за това. Няма яснота и какво планира Италия за своите изтребители от този тип.

Свързани теми

Предишна публикация
Индия ускорява покупката на допълнителни изтребители от Русия
Следваща публикация
Появиха се сателитни снимки на египетските Су-35
329 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Полша възстанови полетите с МиГ-29

След близо четиримесечно прекъсване полските изтребителки МиГ-29 възстановиха полетите си. Това е станало на 5 ноември 2018 г. с полети от 23-та тактическа авиобаза Минск Мазовецки.

Меню