Германия одобри модернизацията на своите Eurofighter с нови радари

331 прочитания

Германският Бундестаг одобри отпускането на средства за разработка, производство и интеграция на нови AESA радари за изтребителите Eurofighter на въоръжение във Луфтвафе. Това съобщава Janes.

Решението на Бундестага бе обявено на 17 юни 2020 г. С работата ще бъде натоварена германската компания Hensoldt, а през модернизацията ще преминат всички 79 броя изтребителя от Tranche 2 и всички 31 от Tranche 3A.

Стойността на проекта е €1,5 млрд. Очаква се германското МО да подпише договор с Airbus, които от своя страна ще подпишат договор с подизпълнителите от Hensoldt.

Радарът на Eurofighter, който е известен като Captor, се разработва от консорциума Euroradar, където основна роля има Leonardo UK. Той има механично сканиране. При модернизацията му, обаче водещата роля ще бъде поета от Hensoldt, като се планират три варианта на радара с антена с електронно сканиране (AESA).

Моделът Mk. 0 е предназначен за Кувейт и Катар, които са нови клиенти за Eurofighter. Германия ще получи същия вариант, но с опцията да се модернизира до варианта Mk. 1, който ще има нова антена и подобрени характеристики. Великобритания, от своя страна, ще получи Mk. 2, който ще има режими за електронна атака. Испания също се интересува от подмяна на радарите на своите Eurofighter, но няма конкретно решение за това. Няма яснота и какво планира Италия за своите изтребители от този тип.

Свързани теми

Предишна публикация
Индия ускорява покупката на допълнителни изтребители от Русия
Следваща публикация
Появиха се сателитни снимки на египетските Су-35
331 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Хърватска иска от Украйна да подмени част от доставените МиГ-21

Хърватското Министерство на отбраната официално е поискало от Украйна да замени четири от доставените изтребители МиГ-21бис, тъй като те не отговарят на договорените условия. Това съобщава хърватският вестник Jutarnji List.

Германия залага на Eurofighter за да се запазят европейските способности за производство на изтребители

Германското MO е заявило в писмо до депутат от Бундестага, че ще заложи на покупка на още изтребители Eurofighter, вместо взимането на американски боен самолет, за да се запази способността на европейските страни да строят изтребители. Това съобщава Reuters.

Турция все пак преговаря за Су-35

Турция все пак води преговори за покупката на изтребители Су-35, това стана ясно от думите на турски официални лица в последните дни. Новината идва на фона на противоречащите си слухове, които витаят около темата в последните месеци.

Румъния е получила оферти за допълнителни F-16

Румъния е получила няколко оферти за допълнителни изтребители F-16 и в момента се водят преговори с потенциалните доставчици. Това е заявил румънският военен министър Михай Фифор в петък, 11 май 2018 г.

Меню