Индия ускорява покупката на допълнителни изтребители от Русия

364 прочитания

Индия е решила да ускори процесите на покупка на допълнителни изтребители Су-30МКИ и МиГ-29 от Русия. Това съобщава местната информационна агенция ANI, позовавайки се на собствени източници.

Страната обяви намеренията си за покупка на още МиГ-29 и Су-30МКИ от Русия през миналата година, но сега процесите ще бъдат ускорени, след нарастването на напрежението с Китай заради териториалните спорове в Хималаите и скорошните сблъсъци със загинали и от двете страни.

Самата покупка, която покрива 12 броя Су-30МКИ и 21 броя МиГ-29, е с цел попълване на загубите във флотовете на двата типа, които са на индийска служба. Очакваната стойност на сделката е около $800 млн.

12 допълнителни Су-30МКИ ще бъдат поръчани под форма на китове и ще се сглобят в индийската компания HAL. До момента индийските ВВС са получили 272 броя от тези двудвигателни изтребители.

Относно МиГ-29, то през миналата година се говореше, че става въпрос за недостроени машини останали в завода на МиГ в Луховици, край Москва, които ще бъдат довършени под стандарта МиГ-29UPG (на снимката). Сега ANI съобщава, че въпросните изтребители ще са от излишъците на руските ВКС, като те са с много малък нальот и имат доста живот пред себе си. Изтребителите ще минат през ремонт и модернизация, преди да бъдат предоставени на Индия.

Засега, не се дават срокове за реализация на тази сделка.

Индия в момента изпитва огромен глад за модерни многоцелеви изтребители, след няколкото провала на различни програми за покупка на нови машини, както и огромното забавяне, което индексира индийския проект за лек изтребител Tejas.

Свързани теми

Предишна публикация
Полша ще засили сериозно сътрудничеството си със САЩ
Следваща публикация
Германия одобри модернизацията на своите Eurofighter с нови радари
364 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Очаквано МО предлага на правителството да се купи F-16 (изцяло обновена)

Напълно очаквано, Министерство на отбраната излезе с доклад, в който се предлага на Министерски съвет за започване на преговори за покупка на изтребители F-16 Block 70/72. Това стана днес, 21 декември 2018 г. В доклада се дава твърде малка и противоречаща си аргументация, като има и предложение до Народното събрание за фактическото анулиране на инвестиционния проект, който беше приет през юни тази година. С това се засилва впечатлението, че се касае за фактически чисто политически избор.

Германия ще замества Tornado с Eurofighter

Германското правителство смята да замени сега използваните изтребители-бомбардировачи Tornado с многоцелеви изтребители Eurofighter. Това е заявило германското МО в отговор на парламентарен въпрос, цитиран от Reuters.

Доставиха стотния Су-35

Произведен е стотният сериен изтребител Су-35С. Самолета е бил предаден на ВКС на Русия днес, 11 декември 2018 г. по време на церемония в завода на Сухой в Комсомолск на Амур като част от последната партида за 2018г. Това съобщават от ОАК.

Меню