Гърция и Израел вероятно ще изградят съвместен учебен център

212 прочитания

Гърция и Израел вероятно ще изградят съвместен учебен център за обучение на военни пилоти край гръцкия град Каламата. Това съобщава местният вестник Kathimerini.

Принципно споразумение за това е било постигнато през миналата седмица, по време на визитата на гръцкия премиер Кириакос Мицотакис в Израел.

Принципът, по който ще бъде изграден центъра повтаря този, при който се обучават пилотите в израелските ВВС. Там целият учебен флот от Grob 120A, T-6A и M-346 (на снимката) се поддържа от частната компания Elbit, която има ангажимента да предоставя определен брой часове на израелските ВВС. Програмата за обучение и летателния персонал са грижа на израелската държава.

В тази връзка, Мицотакис се е срещнал с ръководството на Elbit.

Според гръцкия вестник, освен Elbit интерес към подобно сътрудничество имала и канадската компания CEA, която поддържа подобен учебен център в Канада. Вестникът, обаче подчертава, че шансовете на канадците са много скромни.

Kathimerini пише, че Гърция и Израел имат все по-близки стратегически отношения и изграждане на съвместен учебен център е логична стъпка. Израелската оферта е била за €1,4 млрд. в рамките на 20 години, като годишно ще се предоставят 10 000 летателни часа. Освен обучение на самолетните пилоти, щяло да се поеме и обучението на вертолетните.

От Elbit твърдят, че към подобен център ще има сериозен външен интерес, като в него може да се съсредоточи обучението на военни пилоти от региона и от Близкия изток. Това от своя страна ще носи печалба на гръцката страна, тъй като тя ще предоставя наземна инфраструктура, въздушното пространство и персонала.

Гръцките ВВС обучават своите военни пилоти в 120-то учебно крило, базирано край Каламата. Там се използва турбовитловия T-6A и реактивния учебен самолет T-2E Buckeye. Последният, обаче е крайно остарял и въпросът за подмяната му е належащ.

Свързани теми

Предишна публикация
Hürkuş-B се разби в Турция
Следваща публикация
Полша ще засили сериозно сътрудничеството си със САЩ
212 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Цел: Ефективност на достъпни цени

Платена публикация Геополитическата обстановка, пред която е изправена Източна Европа, е изключително сложна. България внимателно…

Пенсионираха TH-67

Учебно-тренировъченият вертолет TH-67 Creek, който се използва от армейската авиация на САЩ, бе пенсиониран на…
Меню