Hürkuş-B се разби в Турция

167 прочитания

Турбовитлов учебно-тренировъчен самолет TAI Hürkuş-B се разби в Турция. Екипажът се е катапултирал успешно. Това стана днес, 22 юни 2020 г.

Самолетът е изпълнявал изпитателен полет за компанията TAI, заедно с още една машина от същия тип, в околностите на Анкара. Около 12,30 часа местно време самолетът е претърпял инцидент от неясно естество.

Двучленният екипаж се е катапултирал успешно, след което е бил евакуиран с медицински вертолети до медицинско заведение. Съобщава се, че пилотите не са претърпели тежки наранявания. Падналият самолет не е нанесъл щети на земята.

Инцидентът се разследва от компетентните турски власти.

Hürkuş е турбовитлов самолет, разработван от турската компания TAI. Първият му полет е от август 2013 г. и до сега не е имало сериозни инциденти с него. Машината се разработва в два основни варианта – Hürkuş-B, учебно-тренировъчен самолет и Hürkuş-C, въоръжена версия.

Турските ВВС са поръчали 15 броя Hürkuş-B с опция за още 40 броя, но до момента няма информация да са започнали доставките.

Свързани теми

Предишна публикация
Германия спира ремонта и модернизацията на P-3 Orion
Следваща публикация
Гърция и Израел вероятно ще изградят съвместен учебен център
167 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Катастрофа с гръцки Mirage 2000

Гръцки изтребител Mirage 2000-5 е катастрофирал днес, 12 април 2018 г., след като е изпълнил мисия по прехват на турски военен самолет, който е навлязъл в гръцкото въздушно пространство. Пилотът на машината е загинал.

Mitsubishi спря изпитанията на MRJ след инцидент

Mitsubishi Aircraft, част от Mitsubishi Heavy Industries, спря изпитанията на регионалния джет MRJ, след спиране на двигател в полет, което е станало факт на 21 август 2017 г. Това съобщава Flightglobal.

Меню