Virgin Galactic ще си сътрудничи с НАСА за частната космонавтика

71 прочитания

Компанията Virgin Galactic обяви днес, 22 юни 2020 г., че е подписала споразумение с NASA за сътрудничество по отношение на обучението и изпращането на частни лица на международната космическа станция (МКС).

Компанията, част от бизнес империята на Ричард Брансън, заяви, че е подписала споразумение, с което да поддържа усилията за комерсиализиране на МКС. Според обясненията на Virgin Galactic, компанията ще се грижи за различни аспекти от полетите на частни лица до МКС.

Това ще включва намиране на потенциални кандидати за подобни полети, тяхното обучение и транспортирането им до орбиталната станция. Повече детайли не се дават, включително и сроковете, в които програмата ще заработи.

Virgin Galactic със сигурност няма да използва своя суборбитален апарат SpaceShipTwo за полети до МКС и поне до момента не е известно да планира създаване на пилотириуми космически кораби. Така, че е по-вероятно компанията да купува места от Boeing или SpaceX за полети до МКС. SpaceX вече е продала два частни полета до МКС. Boeing също имат интерес да използват своя Starliner за подобни задачи.

Virgin Galactic, обаче съобщава, че ще използва цялата си налична инфраструктура и апарати за обучение на бъдещите частни астронавти.

През миналия юни NASA обяви, че поема по курс за комерсиализация на МКС, както и че ще подкрепи усилията за създаване на частни орбитални станции на ниска околоземна орбита. Тази инициатива включва ясно разписани правила за използване на ресурсите на МКС, както и ценоразпис за тях. Стратегията включва и евентуалното изстрелване на частни модули за МКС.

Тези усилия на NASA, обаче засега срещат скромна политическа подкрепа.

Свързани теми

Предишна публикация
Space Adventures подписа договор с РКК „Энергия” за нов туристически полет
Следваща публикация
Не може да живеем в миналото
71 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Stratolaunch Systems обяви, че разработва семейство от ракетни системи

Американската компания Stratolaunch Systems заяви, че разработва семейство от ракетни системи, които да се използват заедно с гигантския самолет, който компанията разработва, за извеждане на товари и хора на орбита.

Меню