Следващите бъдещи пилоти на F-16 заминават за обучение догодина

726 прочитания

Следващата група от шестима български летци, които ще преминат обучение на F-16, ще замине за САЩ в средата на следващата година. Това се казва в отговор на парламентарен въпрос, който министър Красимир Каракачанов дава на 16 юни 2020 г.

Първата група от четирима пилоти вече замина за САЩ. В отговора се казва, че тяхното обучение ще продължи до 175 седмици (три години и половина). Следващата група от шест човека летателен състав ще замине в средата на 2021 г. Тяхното обучение ще бъде в рамките на две години.

В писмения отговор на министър Каракачанов се казва, че все още не са договорени датите за изпращане на последните двама пилоти. Тяхното обучение също ще продължи две години.

Освен обучението на 12 летци, в договора за придобиване на осем изтребителя F-16C/D Block 70 е включено и обучението на 65 човека инженерно-технически състав. Тъй, като те ще се обучават на българските самолети, а първите два ще са произведени в края на 2022 г., инженерно-техническия състав ще замине за САЩ след средата на 2022 г. Подборът на този състав ще стане факт в началото на 2022 г. от около 190 потенциални кандидати.

В писмения отговор се дават и детайли за подбора на летателния състав. 12-те пилота са били подбрани от общо 108 потенциални кандидата. Набелязана е и група от седем резервни пилоти.

Министър Каракачанов посочва, че ако български летец отпадне от програмата за обучение, дали по здравословни причини или поради неуспеваемост, ще доведе до финансови загуби, тъй като обучението му вече е платено и както се подразбира, извършените вече услуги по него, не подлежат на възстановяване на платените суми.

Във връзка с това, от МО са били взети всички мерки за осигуряване на максимални удобства за изпратените летци, включително и осигуряване на възможност техните семейства да се присъединят към тях.

Първата група от четирима летци се състоеше от майор Стоян Петков и капитаните Александър Велинов и Тодор Тодоров и старши лейтенант Симеон Георгиев (на снимката).

Свързани теми

Предишна публикация
МО увери, че е осигурила финансово летците приучаващи се на F-16
Следваща публикация
Полша ще засили сериозно сътрудничеството си със САЩ
726 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Меню