Белгия пенсионира вертолети и БЛА

394 прочитания

Белгия ще пенсионира практически новите си вертолети NH90 TTH и ще ускори свалянето от въоръжение на безпилотните апарати B-Hunter. Това съобщиха въоръжените сили на страната днес, 24 юни 2020 г.

Тактическите транспортни вертолети NH90 TTH са на въоръжение в едва четири бройки във въздушния компонент на белгийските въоръжени сили, като машините бяха получени през 2013 – 2014 г. Сега, поради високите експлоатационни разходи и нуждата от модернизация, летенето с тях ще се намали значително с перспектива за скоростно пенсиониране. Споменава се и липса на достатъчно персонал.

Според белгийски медии, МО на страната вече е започнало процес по намиране на заместник на вертолета, като освен четирите NH90 трябва да се заместят и няколкото останали на служба вертолети A109.

Белгия експлоатира и морската версия на NH90 – NFH, което обаче ще продължи да лети нормално и няма планове за тяхното скорошно пенсиониране.

Безпилотните апарати B-Hunter (вариация на RQ-5 Hunter) също ще бъдат съвсем скоро пенсионирани. Планираше се те да продължат да служат поне до 2023 г., когато трябваше да бъдат заменени от MQ-9B SkyGuardian. Сериозната им възраст и малкия процент изправни апарати, обаче принуждава Белгия да спре полетите почти веднага.

Белгийските въоръжени сили разполагат с B-Hunter от 1998 г. насам.

Свързани теми

Предишна публикация
Казахстан получи още четири Ми-35М
Следваща публикация
Германия спира ремонта и модернизацията на P-3 Orion
394 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Bell 505

Черна гора купува Bell 505

ВВС на Черна гора ще се сдобият с четири леки еднодвигателни вертолета Bell 505. Това съобщава сръбския авиационен портал Tango Six.

Мароко купи AH-64 Apache

Мароко е подписало сделка за покупката на 24 щурмови вертолети AH-64E Apache. Новината бе съобщена…

Белгия отложи избора на нов изтребител

Белгийското правителство обяви, че отлага избора на нов боен самолет за октомври 2018 г. и освен трите налични алтернативи ще разгледа и възможността да удължи ресурса на наличните F-16 MLU.

Меню