Мароко купи AH-64 Apache

393 прочитания

Мароко е подписало сделка за покупката на 24 щурмови вертолети AH-64E Apache. Новината бе съобщена от производителя Boeing късно вчера, 25 юни 2020 г.

Страната ще се превърне в 17-ия клиент на AH-64, а първите вертолети ще бъдат доставени през 2024 г. Сделката се извършва по системата FMS (Foreign Military Sales), като сделката е подписана между правителствата на САЩ и Мароко, а от американска страна армията ще отговаря за нея.

Стойността на сделката не се съобщава.

През ноември 2019 г. Конгресът на САЩ бе уведомен за потенциалната сделка с Мароко. В пакета влизаха 24 вертолета, плюс опции за още 12. В пакета се включваше и 16 радара AN/APG-78 Longbow, 551 управляеми ракети AGM-114R, 60 броя AGM-114L и много други муниции, стоки, услуги, както и система за управление на безпилотни апарати от борда на вертолета и други.

Стойността на сделката се оценяваше на $4,25 млрд.

Не е ясно каква част от оборудването реално е включено във финалната сделка. Практика е при договорите по FMS да се иска повече оборудване, отколкото реално се поръчва.

Мароканските ВВС в момента разполагат с 24 броя противотанкови вертолети SA 342М/L Gazelle.

Свързани теми

Предишна публикация
Великобритания показа новия си VIP самолет
Следваща публикация
Република Сръбска купува „Ансат” за полицейски задачи
393 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Унгария пенсионира Ми-8Т

Унгарските ВВС официално свалиха от въоръжение военно-транспортните вертолети Ми-8Т. Това стана на церемония провела се…

238 нови заявки в третия ден на Фарнбъроу

С 238 нови заявки може да се похвали третия ден на авиационното изложение, което се провежда в момента във Фарнбъроу. От началото му, до сега са събрани общо 1266 заявки.

Меню