Space Adventures подписа договор с РКК „Энергия” за нов туристически полет

161 прочитания

Американската компания Space Adventures и руската ракетно-космическа корпорация „Энергия” са подписали договор за нов туристически полет до Международната космическа станция, който ще включва и кратка разходка в открития космос.

Договорът, който бе обявен на 25 юни 2020 г., включва полет на двама космически туристи с космическия кораб „Союз МС”. На борда ще има един професионален космонавт. Продължителността на полета ще е 14 дни, а един от космическите туристи ще извърши разходка в открития космос придружен от професионален космонавт. До момента няма друго подобно излизане в открития космос от турист.

Space Adventures рекламира възможността за разходка в открития космос от няколко години, но явно вече е намерил кандидат за него. За да може космически турист да извърши това, обаче той трябва да мине през допълнително и интензивно обучение, чиято цена не се обявява публично.

Не е ясно, кога ще се осъществи полета. „Роскосмос” заяви в свое прессъобщение, че той ще стане факт през 2023 г. От Space Adventures, обаче са се въздържали да назоват точна дата.

През февруари 2019 г. Space Adventures обявиха, че са подписали друг договор за полет до МКС със „Союз” на други двама космически туристи. Полетът трябва да стане през 2021 г., но за момента не се съобщават детайли по него.

Space Adventures е компания първопроходец в космическия туризъм. Чрез нея полетя първия космически турист Денис Тито през 2001 г. След това компанията осъществи още седем полета до 2009 г., след което туристическите полети със „Союз” спряха, защото нямаше свободен капацитет, тъй като руския космически кораб бе единственият начин за достигане на станцията.

Този февруари Space Adventures обяви друг договор за полет на космически туристи. Той е за четирима човека с Crew Dragon, като полетът ще е петдневен и няма да включва скачване с МКС. Той ще се осъществи между края на 2021 и средата на 2022 г.

Свързани теми

Предишна публикация
Израел изстреля разузнавателен спътник
Следваща публикация
Virgin Galactic ще си сътрудничи с НАСА за частната космонавтика
161 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Crew Dragon се скачи успешно с МКС

Космическият кораб Crew Dragon успешно се скачи с Международната космическа станция (МКС). Това стана днес,…

Орелът кацна

20 юли 1969 г.
04:06:28:07 (4 дни, 6 часа, 28 минути и 7 секунди след старта)
“Eagle, Хюстън, ако ме чувате, имате GO за начало на активно снижение!”

NASA обяви план за комерсиализация на МКС

NASA обяви вчера, 7 юни 2019 г., че стартира програма, чрез която ще се опита да засили чисто търговското използване на Международната космическа станция (МКС).

Меню