Space Adventures подписа договор с РКК „Энергия” за нов туристически полет

93 прочитания

Американската компания Space Adventures и руската ракетно-космическа корпорация „Энергия” са подписали договор за нов туристически полет до Международната космическа станция, който ще включва и кратка разходка в открития космос.

Договорът, който бе обявен на 25 юни 2020 г., включва полет на двама космически туристи с космическия кораб „Союз МС”. На борда ще има един професионален космонавт. Продължителността на полета ще е 14 дни, а един от космическите туристи ще извърши разходка в открития космос придружен от професионален космонавт. До момента няма друго подобно излизане в открития космос от турист.

Space Adventures рекламира възможността за разходка в открития космос от няколко години, но явно вече е намерил кандидат за него. За да може космически турист да извърши това, обаче той трябва да мине през допълнително и интензивно обучение, чиято цена не се обявява публично.

Не е ясно, кога ще се осъществи полета. „Роскосмос” заяви в свое прессъобщение, че той ще стане факт през 2023 г. От Space Adventures, обаче са се въздържали да назоват точна дата.

През февруари 2019 г. Space Adventures обявиха, че са подписали друг договор за полет до МКС със „Союз” на други двама космически туристи. Полетът трябва да стане през 2021 г., но за момента не се съобщават детайли по него.

Space Adventures е компания първопроходец в космическия туризъм. Чрез нея полетя първия космически турист Денис Тито през 2001 г. След това компанията осъществи още седем полета до 2009 г., след което туристическите полети със „Союз” спряха, защото нямаше свободен капацитет, тъй като руския космически кораб бе единственият начин за достигане на станцията.

Този февруари Space Adventures обяви друг договор за полет на космически туристи. Той е за четирима човека с Crew Dragon, като полетът ще е петдневен и няма да включва скачване с МКС. Той ще се осъществи между края на 2021 и средата на 2022 г.

Свързани теми

Предишна публикация
Virgin Galactic ще си сътрудничи с НАСА за частната космонавтика
93 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

SpaceX успешно изстреля безпилотен Crew Dragon

SpaceX успешно изведе на орбита космическия кораб Crew Dragon, с което започна изпитателната мисия Demo-1, която трябва да потвърди работата на апарата, преди първото изстрелване с астронавти. Това стана днес, 2 март 2019 г.

510 прочитания

NASA се готви за първото изстрелване на астронавти от девет години насам

NASA се готви да изстреля първите астронавти на орбита от спирането на полетите с космическата Совалка през юли 2011 г. Това трябва да стане по-късно днес, 27 май 2020 г., с космическия кораб Crew Dragon, който ще бъде изстрелян с ракетата-носител Falcon 9.

185 прочитания

Инцидент при наземните тестове на Crew Dragon

Космическият кораб Crew Dragon на SpaceX е претърпял инцидент при наземни тестове вчера, 20 април 2019 г. Няма пострадали, но инцидента ще наруши графика на изпитанията на апарата.

851 прочитания

Boeing тества спасителната система на Starliner

Boeing успешно тества спасителната система на своя космически кораб CST-100 Starliner. Това стана днес, 4 ноември 2019 г. По време на теста, обаче се появи проблем с парашутната система на кораба.

431 прочитания
Меню