Великобритания може да не модернизира всички свои F-35 до Block 4

196 прочитания

Великобритания може да не успее да модернизира всички свои изтребители F-35B до стандарта Block 4, а причината за това е е най-вероятно финансова. Това съобщава Janes.

Британският министър на отбраната Джерами Куин е отговорил на парламентарен въпрос, от който става ясно, че точният брой на F-35B, които ще бъдат модернизирани до стандарта Block 4, ще зависи от „военните необходимости”. Министърът, обаче е отказал да дават информация за цената на модернизацията.

При стандарта Block 4 F-35 трябва да достигне пълните си оперативни способности, така както са заложени в оригиналния проект. Всички F-35 в момента са изпълнени по междини стандарти, при които има липси в бойните и оперативни способности. Block 4 ще включва и интеграция на широк кръг от нови боеприпаси за типа. Очаква се Block 4 да е готов около 2026 г., като новопроизведените F-35 ще бъдат по този стандарт, а вече построените ще могат да бъдат модернизирани до него.

По неофициална информация, единичната цена на модернизация на британски F-35 ще бъде около 22 млн. панда (48,3 млн. лева). Към 2026 г. Великобритания ще е получила всички поръчани в момента F-35B, което значи, че цената за модернизацията им ще прехвърли 1 млрд. паунда.

Според Джерами Куин цената на модернизацията е калкулирана и британските F-35B могат да бъдат модернизирани до Block 4, но сега за първи път се признава, че е възможно част от изтребителите да останат на сегашното си ниво. От своя страна, това в бъдеще ще породи проблема, тъй като флота от F-35 няма да е унифициран.

Свързани теми

Предишна публикация
Швейцария отива на нов референдум за придобиването на изтребител
Следваща публикация
Великобритания показа новия си VIP самолет
196 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Канада подписва за нов изтребител през 2021 г.

Кралските канадски ВВС ще пуснат запитване за даване на оферти (RFP) за доставка на нов изтребител през 2019 г., а подписването на договора се очаква през 2021 г. Това съобщава Flightglobal.

Сърбия получи първите два употребявани МиГ-29 от Русия

Първите два употребявани руски изтребителя МиГ-29 пристигнаха в Сърбия днес, 2 октомври 2017 г. Машините бяха докарани на борда на Ан-124 на авиокомпания „Волга-Днепр”, който се приземи в сръбската авиобаза Батайница късно днес.

Русия предлага МиГ-35 на Аржентина

Русия официално е предложила на Аржентина да купи многоцелеви изтребители МиГ-35. Това съобщава аржентинското издание…

Държавен вестник обнародва договорите по сделката за F-16

В броя от днес, 30 юли 2019 г., на Държавен вестник са обнародвани договорите и споразуменията по сделката за покупка на осем изтребителя F-16 Block 70. Указите за обнародване са подписани от президента Румен Радев.

Меню