Великобритания може да не модернизира всички свои F-35 до Block 4

196 прочитания

Великобритания може да не успее да модернизира всички свои изтребители F-35B до стандарта Block 4, а причината за това е е най-вероятно финансова. Това съобщава Janes.

Британският министър на отбраната Джерами Куин е отговорил на парламентарен въпрос, от който става ясно, че точният брой на F-35B, които ще бъдат модернизирани до стандарта Block 4, ще зависи от „военните необходимости”. Министърът, обаче е отказал да дават информация за цената на модернизацията.

При стандарта Block 4 F-35 трябва да достигне пълните си оперативни способности, така както са заложени в оригиналния проект. Всички F-35 в момента са изпълнени по междини стандарти, при които има липси в бойните и оперативни способности. Block 4 ще включва и интеграция на широк кръг от нови боеприпаси за типа. Очаква се Block 4 да е готов около 2026 г., като новопроизведените F-35 ще бъдат по този стандарт, а вече построените ще могат да бъдат модернизирани до него.

По неофициална информация, единичната цена на модернизация на британски F-35 ще бъде около 22 млн. панда (48,3 млн. лева). Към 2026 г. Великобритания ще е получила всички поръчани в момента F-35B, което значи, че цената за модернизацията им ще прехвърли 1 млрд. паунда.

Според Джерами Куин цената на модернизацията е калкулирана и британските F-35B могат да бъдат модернизирани до Block 4, но сега за първи път се признава, че е възможно част от изтребителите да останат на сегашното си ниво. От своя страна, това в бъдеще ще породи проблема, тъй като флота от F-35 няма да е унифициран.

Свързани теми

Предишна публикация
Швейцария отива на нов референдум за придобиването на изтребител
Следваща публикация
Великобритания показа новия си VIP самолет
196 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Швейцария фиксира бюджет за новите си изтребители и планира референдум по темата

Правителството на Швейцария фиксира бюджета за придобиването на нови многоцелеви изтребители на 6 млрд. швейцарски франка (около €5,3 млрд.) и предвиди допитване до швейцарските данъкоплатци по темата.

Димитър Стоянов: Вадят се избирателно документи и те се четат частично

„Вадят се избирателно документи и се четат частично за да бъде окепазен президента. Имаме една грандиозна лъжа”, това заяви полковник (о.р.) Димитър Стоянов, главен секретар на президентството и бивш началник-щаб на ВВС днес, 29 септември 2017 г., в предаването „Още от деня” по БНТ1.

Меню