Великобритания показа новия си VIP самолет

371 прочитания

Кралските ВВС демонстрираха своя нов VIP самолет – преконфигуриран летящ танкер A330 Voyager.

Самолетът, който носи борден номер ZZ336 и лично име “Vespina”, бе пребоядисан с нова окраска в Marshall Aerospace and Defence Group. Машината вече е бяла с голям флаг на Обединеното кралство на вертикалния стабилизатор и надпис United Kingdom. Стойността на пребоядисването е 900 000 британски паунда (1,9 млн. лева).

Самолетът и преди се използваше за VIP транспорт, но имаше стандартен сив военен камуфлаж.

Пребоядисването породи разнопосочни коментари във Великобритания, особено предвид факта, че за пребоядисване е дадена значителна сума, без да има реална необходимост от това и всичко това, на фона на пандемията от COVID-19 и очакваната тежка рецесия.

Британското МО е заявило, че това е сигурен, ефективен и сравнително евтин начин да се осигури въздушен транспорт на британското правителство и кралското семейство. Оттам отбелязват, че въпреки, новата окраска и VIP интериора, самолетът е запазил способността си да извършва задачи по дозареждане във въздуха и може да извършва и чисто транспортни задачи.

VIP кабина има 58 седалки в конфигурация 1-2-1 на ред и тя е била поставена преди няколко години на цена от 10 млн. паунда (21,5 млн. лева). Преработването на танкера във VIP транспорт е част от плана за развитие на британските въоръжени сили, приет през 2015 г.

Кралските ВВС в момента разполагат с 14 броя A330. Те се оперират на принципа на публично-частното партньорство с компанията AirTanke. Самолетите са вариация на Airbus A330 MRTT.

Свързани теми

Предишна публикация
Великобритания може да не модернизира всички свои F-35 до Block 4
Следваща публикация
Мароко купи AH-64 Apache
371 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

TAP Air Portugal получи първия A330neo

Португалската авиокомпания TAP Air Portugal получи първия широкофюзелажен авиолайнер Airbus A330neo. Това стана на церемония проведена днес, 26 ноември 2018 г.

Boeing събра най-много заявки в рамките на Фарнбъроу 2018

Американският самолетостроител Boeing спечели своеобразната надпревара за събиране на най-много заявки в рамките на авиационното изложение във Фарнбъроу. Компанията инкасира 649 заявки от общо 1464.

Германия и Норвегия поръчват съвместно пет танкера A330 MRTT

Германия и Норвегия поръчват съвместно пет въздушни танкера Airbus A330 MRTT в рамките на програмата за съвместна експлоатация под шапката на НАТО и ЕС. До момента в програмата участваха Холандия и Люксембург с две машини.

Меню