Швейцария отива на нов референдум за придобиването на изтребител

256 прочитания

Швейцарските граждани ще дадат мнението си за това дали страната да стартира програма за придобиване на нов изтребител. Това ще стане на 27 септември 2020 г.

Референдумът, който бе насрочен на 26 юни 2020 г., ще постави въпросът, дали страната да стартира конкурсна процедура за избор на нов изтребители или не. Резултатите от референдума са със задължителен характер.

Швейцарските власти обявиха намерението си да са проактивни по темата за новия боен самолет, след като през 2014 г. граждански организации инициираха референдум, който отхвърли решението за покупка на Gripen E. Сега правителството само поставя въпроса за публично обсъждане, но с условието, че не се обсъжда конкретния тип, а въобще въпросът дали да се купува нов боен самолет.

Проектът за придобиване на нов боен самолет се нарича Air2030 и предполага покупката на 36 или 40 нови многоцелеви изтребители, които да заменят сега използваните F-5E/F и F/A-18C/D (на снимката). Част от проекта е и покупката на нови зенитно-ракетни комплекси, но темата не е част от референдума.

Швейцария планира да получи окончателните оферти от участниците през ноември 2020 г. и да избере новия си изтребител през 2021 г. Подписването на договора трябва да стане през 2022 г., а доставката на първите самолети през 2025 г.

Традиционно в Швейцария различни решения и предложения минават през референдуми, които могат да се инициират, както от правителството, така и от гражданите. През 1993 г. бе направен опит да се забрани на правителството да реализира намерението да купи F/A-18, но тогава 57,2% от швейцарците отхвърлиха предложението. През 2014 г. на гласуване бе подложено решението за покупка на 22 броя Gripen E, като 53,4% от швейцарците бяха против него.

Свързани теми

Предишна публикация
Ирландия може да купи изтребители
Следваща публикация
Великобритания може да не модернизира всички свои F-35 до Block 4
256 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Шведското правителство: Отговаряме на изискванията и сме под бюджета от 1,5 млрд. лева

Шведското предложение отговаря на всички изисквания и е под бюджета от 1,5 млрд. лева без ДДС. Това се казва в позиция на шведската държавна Агенция за отбранително имущество (FMV) публикувана днес, 22 декември 2018 г.

Министър Каракачанов ще търси и оферти за новопроизведени изтребители от САЩ и Италия

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов смята, че трябва да се поискат оферти за новопроизведени изтребители от САЩ и Италия. Това каза той днес, 18 октомври 2017 г., в ефира на сутрешния блок на БНТ1.

Израел призна, че е използвал F-35I в реален бой

Израел призна, че е използвала своите изтребители от следващо поколение F-35I Adir в реални боеве. Това стана днес, 22 май 2018 г., а признанието е на командирът на израелските ВВС.

Димитър Стоянов: Вадят се избирателно документи и те се четат частично

„Вадят се избирателно документи и се четат частично за да бъде окепазен президента. Имаме една грандиозна лъжа”, това заяви полковник (о.р.) Димитър Стоянов, главен секретар на президентството и бивш началник-щаб на ВВС днес, 29 септември 2017 г., в предаването „Още от деня” по БНТ1.

Меню