Швейцария отива на нов референдум за придобиването на изтребител

258 прочитания

Швейцарските граждани ще дадат мнението си за това дали страната да стартира програма за придобиване на нов изтребител. Това ще стане на 27 септември 2020 г.

Референдумът, който бе насрочен на 26 юни 2020 г., ще постави въпросът, дали страната да стартира конкурсна процедура за избор на нов изтребители или не. Резултатите от референдума са със задължителен характер.

Швейцарските власти обявиха намерението си да са проактивни по темата за новия боен самолет, след като през 2014 г. граждански организации инициираха референдум, който отхвърли решението за покупка на Gripen E. Сега правителството само поставя въпроса за публично обсъждане, но с условието, че не се обсъжда конкретния тип, а въобще въпросът дали да се купува нов боен самолет.

Проектът за придобиване на нов боен самолет се нарича Air2030 и предполага покупката на 36 или 40 нови многоцелеви изтребители, които да заменят сега използваните F-5E/F и F/A-18C/D (на снимката). Част от проекта е и покупката на нови зенитно-ракетни комплекси, но темата не е част от референдума.

Швейцария планира да получи окончателните оферти от участниците през ноември 2020 г. и да избере новия си изтребител през 2021 г. Подписването на договора трябва да стане през 2022 г., а доставката на първите самолети през 2025 г.

Традиционно в Швейцария различни решения и предложения минават през референдуми, които могат да се инициират, както от правителството, така и от гражданите. През 1993 г. бе направен опит да се забрани на правителството да реализира намерението да купи F/A-18, но тогава 57,2% от швейцарците отхвърлиха предложението. През 2014 г. на гласуване бе подложено решението за покупка на 22 броя Gripen E, като 53,4% от швейцарците бяха против него.

Свързани теми

Предишна публикация
Ирландия може да купи изтребители
Следваща публикация
Великобритания може да не модернизира всички свои F-35 до Block 4
258 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Каракачанов смята, че днес е имало недоразумение, командирът на Граф Игнатиево посочи сериозни проблеми с техниката

Военният министър Красимир Каракачанов определи случилото се днес, 24 октомври 2017 г., в авиобаза Граф Игнатиево, като недоразумение, докато командирът на базата посочи, че има сериозни проблеми с изправността на авиационната техника.

Сбогом, моя любов!

Всяко нещо, което има начало, има и край. В България кариерата на еднодвигателния реактивен изтребител…

Канада подписва за нов изтребител през 2021 г.

Кралските канадски ВВС ще пуснат запитване за даване на оферти (RFP) за доставка на нов изтребител през 2019 г., а подписването на договора се очаква през 2021 г. Това съобщава Flightglobal.

Меню