Генерал Мирчев: Имаме затруднения при летателната подготовка с МиГ-29

569 прочитания

В момента ВВС изпитват трудности при летателната подготовка с МиГ-29, които трябва да бъдат преодолени в началото на август. Това заявява заместник-командира на ВВС бригаден генерал Петьо Мирчев, в интервю за вестник „Българска армия”.

Мирчев потвърждава думите на министър Каракачанов, който каза, че има проблеми в изпълнението на два от петте договора с РСК „МиГ” за поддръжка на българските МиГ-29, които бяха сключени в периода 2018 – 2019 г.

„Все още не е стартирало изпълнението на контролновъзстановителните работи на самолет МиГ-29, но имаме уверението от страна на АО „РСК МиГ“, че от началото на юли тази година то ще стартира”, разяснява генерал Мирчев.

Той казва още, че не са доставени от ремонт и двигатели РД-33.

„В тази връзка възникват проблеми по воденето на регулярна летателна дейност, но командването на ВВС е предприело съответните действия, така че да бъде гарантирано нормалното носене на бойно дежурство по Air Policing. Очакваме до края на юли да се реализира доставката и в началото на август затрудненията с летателната подготовка да бъдат преодолени.”, казва генералът.

Заместник-командирът на ВВС потвърждава още и информацията, че има забавяне в изпълнението на договора за ремонт и модернизация на Су-25. Забавянето ще е в рамките на месец и половина заради пандемията от COVID-19.

Реално, тази възможност е предвидена в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, който бе приет от Парламента на 23 март 2020 г. В неговия член 13 е залегнала възможността срока за изпълнение на обществените поръчки да се удължава със срока на извънредното положение или два месеца.

Съгласно клаузите по договора с белоруското предприятие „558-ми авиоремонтен завод“ първият самолет трябва да е готов до края на юли, а последният осми – до края на февруари 2021 г. Появилата се в началото на месеца информация за евентуалното забавяне казваше, че по-късна доставка ще има само за първите два Су-25.

Свързани теми

Предишна публикация
В Полша се задълбочава разследването за дефектните катапултни кресла на МиГ-29
Следваща публикация
ВВС вече имат способност да поддържат катапултните кресла на PC-9M
569 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Полският МиГ-29 се е разбил при ниска облачност

Инцидентът с полския изтребител МиГ-29 е станал по тъмно и при ниска облачност, докатo машината се е намирала на глисадата за кацане. Полският боен самолет се разби вчера, 18 декември 2017 г., при кацане в 23-та тактическа авиобаза. Летецът се катапултира успешно.

Новият изтребител потъна в нови неясноти, докато експлоатацията на МиГ-29 продължава да е проблематична

Проектът за придобиване на нов изтребител за ВВС се сблъска с неочакван нов проблем – промени в Закона за ДДС фактически орязаха сумата по него с 300 млн. лева. Това заяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов пред журналисти днес, 7 декември 2017 г.

Президентът наложи вето върху договорите за покупка на F-16

Президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев наложи вето върху ратификацията на договорите за покупката на изтребителите F-16, с което те се връщат за ново разглеждане в Народното събрание. Това стана днес, 23 юли 2019 г.

Меню