Катар най-вероятно е поръчал повече от 36 броя F-15QA

238 прочитания

Катар най-вероятно е поръчал 48, а не 36 броя от многоцелевите изтребители F-15QA. Това съобщава Janes, на база публични документи.

До момента бе известно, че Катар е купил през декември 2017 г. 36 броя F-15QA, но в серия от публикации и официални документи, на американското правителство, вече се говори, че сделката е за 48 самолета.

Документите са свързани с изграждането на инфраструктура за катарските F-15. Навсякъде в тях се говори за покупката на 48 самолета, а не за 36. Инфраструктурният проект в авиобаза Ал Удеид, Катар е на стойност $524 млн., трябва да е готова през 2022 г. и ще има всичко необходимо за поддръжката на три ескадрили от многоцелевия изтребител.

Бойното командване на ВВС на САЩ пък публикува новина за подготовката на бойни пилоти за катарските F-15. В публикацията също изрично се говори за покупката на 48 самолета.

Първоначалното уведомление до Конгреса на САЩ бе за потенциална сделка за 72 броя F-15QA, така че е вероятно между 2017 и днес арабската страна да е купила още 12 самолета.

Катарските F-15QA са подвариант на т.нар. Advanced Eagle – дълбоко подобрение на двуместните F-15E, което включва AESA радар, нови и по-големи дисплеи в пилотската кабина, нова система за самозащита и други. Първите изтребители се очакват след средата на 2021 г.

Производителят Boeing обяви, че първият F-15QA е полетял в края на април 2020 г.

Покупката на F-15QA е част от грандиозните планове на Катар за ударно усилване на военновъздушните сили на страната. Освен 48-те американски изтребителя са поръчани и още 36 броя Rafale, както и 24 броя 24 Eurofighter Typhoon.

Свързани теми

Предишна публикация
Кувейтският парламент разследва сделката за Eurofighter
Следваща публикация
Получен бе първия НАТО-вски A330 MRTT
238 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

X-37B се приземи след рекорден полет

Безпилотната експериментална совалка на ВВС на САЩ X-37B се приземи днес, 27 октомври 2019 г., след рекорден престой на орбита от 780 дни.

ВВС на САЩ използвахa за първи път в реални бойни условия F-35A

ВВС на САЩ са използвали за първи път в реални бойни условия своите F-35A. От Пентагона съобщиха вчера, 30 април 2019 г., че два изтребителя от този тип са нанесли удари по тунели и складове за оръжие на „Ислямска държава” на територията на Ирак.

Airbus атакува неродилия се още модел на Boeing

Европейският самолетостроител Airbus атакува все още непоявилия се средно голям модел на Boeing с агресивна ценова политика и наличните си модели, с надеждата да не се остави пазар за новата машина. Това съобщава Reuters.

Димитър Стоянов изрази несъгласие с твърденията на Цветанов

Полковник (о.р.) Димитър Стоянов, главен секретар на президентството, бивш началник на щаба на ВВС и бивш ръководител на проекта за нов изтребител изрази сериозното си несъгласие с изложените факти от заместник-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов, който за пореден път напрадна президента Радев заради програмата за придобиване на нов боен самолет.

Меню