Получен бе първия НАТО-вски A330 MRTT

229 прочитания

НАТО-вската инициатива MMF (Multinational Multi-Role Tanker Transport Fleet) е получила своя първи въздушен танкер Airbus A330 MRTT. Това стана вчера, 29 юни 2020 г. Самолетът днес пристигна в базата си в Айндховен, Нидерландия.

MMF ще получи общо осем идентични танкери A330 MRTT, като всички те ще носят опознавателни знаци на Кралските нидерландски ВВС.

Програмата MMF бе стартирана през 2012 г. с помощта на Европейската отбранителна агенция, като основният замисъл бе коопериране между европейските членки на НАТО с цел осигуряване на способности за дозареждане във въздуха, транспорт и медицинска евакуация. Програмата се менижира от няколко НАТО-вски и европейски агенции, включително NSPA и OCCAR.

MMF започна официално през 2016 г., след като Нидерландия и Люксембург подписаха договор за два A330 MRTT. В последствие се присъединиха Германия, Норвегия, Белгия и Чехия, а танкерите нараснаха до осем.

Замисълът е пет от танкерите да се базират в Айндховен, а другите три в Кьолн, където един самолет ще стои в непрекъснато дежурство за изпълнение на задачи по медицинска евакуация. Това дежурство ще стартира през 2021 г.

Флотът от осем A330 MRTT ще извършва 8900 летателни часа годишно, като Германия е заявила 5500 от тях, Нидерландия иска 2000, Белгия 1000, Люксембург 200, а Норвегия и Чехия по 100.

Вторият танкер предназначен за MMF е вече готов и ще бъде предаден скоро. Третият и четвъртият са в процес на преработка, като те ще са готови съответно през октомври 2020 и началото на 2021 г. Петият в момента са произвежда, под формата на базов A330, а работата по останалите три не е започнала. Всички машини ще бъдат доставени до 2024 г.

От НАТО са заявили, че MMF е все още отворена за нови държави, което може да доведе до допълнителни поръчки.

A330 MRTT се базира на пътническия A330-200. Танкерът е проектиран да дозарежда във въздуха самолети и по двете основни системи – „шланг – конус” и чрез твърда телескопична щанга. Танкерът може да превозва и до 380 пасажери, 130 носилки с пострадали и запазва от цивилната версия двата багажника.

Освен в инициативата MMF, танкерът е на въоръжение или е поръчан още от Австралия, Франция, Саудитска арабия, Сингапур, Южна Корея, ОАЕ и Обединеното кралство.

Свързани теми

Предишна публикация
Катар най-вероятно е поръчал повече от 36 броя F-15QA
Следваща публикация
Ирландия може да купи изтребители
229 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Норвегия получи първите си F-35

Първите три норвежки F-35A пристигнаха в страната на 3 ноември 2017 г. Машините се приземиха в авиобаза Йорланд, след като прелетяха директно от Форт Уърт, Тексас.

Германия и Норвегия поръчват съвместно пет танкера A330 MRTT

Германия и Норвегия поръчват съвместно пет въздушни танкера Airbus A330 MRTT в рамките на програмата за съвместна експлоатация под шапката на НАТО и ЕС. До момента в програмата участваха Холандия и Люксембург с две машини.

Германия залага на Eurofighter за да се запазят европейските способности за производство на изтребители

Германското MO е заявило в писмо до депутат от Бундестага, че ще заложи на покупка на още изтребители Eurofighter, вместо взимането на американски боен самолет, за да се запази способността на европейските страни да строят изтребители. Това съобщава Reuters.

Меню