Получен бе първия НАТО-вски A330 MRTT

230 прочитания

НАТО-вската инициатива MMF (Multinational Multi-Role Tanker Transport Fleet) е получила своя първи въздушен танкер Airbus A330 MRTT. Това стана вчера, 29 юни 2020 г. Самолетът днес пристигна в базата си в Айндховен, Нидерландия.

MMF ще получи общо осем идентични танкери A330 MRTT, като всички те ще носят опознавателни знаци на Кралските нидерландски ВВС.

Програмата MMF бе стартирана през 2012 г. с помощта на Европейската отбранителна агенция, като основният замисъл бе коопериране между европейските членки на НАТО с цел осигуряване на способности за дозареждане във въздуха, транспорт и медицинска евакуация. Програмата се менижира от няколко НАТО-вски и европейски агенции, включително NSPA и OCCAR.

MMF започна официално през 2016 г., след като Нидерландия и Люксембург подписаха договор за два A330 MRTT. В последствие се присъединиха Германия, Норвегия, Белгия и Чехия, а танкерите нараснаха до осем.

Замисълът е пет от танкерите да се базират в Айндховен, а другите три в Кьолн, където един самолет ще стои в непрекъснато дежурство за изпълнение на задачи по медицинска евакуация. Това дежурство ще стартира през 2021 г.

Флотът от осем A330 MRTT ще извършва 8900 летателни часа годишно, като Германия е заявила 5500 от тях, Нидерландия иска 2000, Белгия 1000, Люксембург 200, а Норвегия и Чехия по 100.

Вторият танкер предназначен за MMF е вече готов и ще бъде предаден скоро. Третият и четвъртият са в процес на преработка, като те ще са готови съответно през октомври 2020 и началото на 2021 г. Петият в момента са произвежда, под формата на базов A330, а работата по останалите три не е започнала. Всички машини ще бъдат доставени до 2024 г.

От НАТО са заявили, че MMF е все още отворена за нови държави, което може да доведе до допълнителни поръчки.

A330 MRTT се базира на пътническия A330-200. Танкерът е проектиран да дозарежда във въздуха самолети и по двете основни системи – „шланг – конус” и чрез твърда телескопична щанга. Танкерът може да превозва и до 380 пасажери, 130 носилки с пострадали и запазва от цивилната версия двата багажника.

Освен в инициативата MMF, танкерът е на въоръжение или е поръчан още от Австралия, Франция, Саудитска арабия, Сингапур, Южна Корея, ОАЕ и Обединеното кралство.

Свързани теми

Предишна публикация
Катар най-вероятно е поръчал повече от 36 броя F-15QA
Следваща публикация
Ирландия може да купи изтребители
230 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Испания готви 15-годишен план за модернизация

В следващите седмици испанският министър на отбраната Мария Долорес де Коспедал ще предложи на министерския съвет на страната план за развитие на въоръжените сили на страната в следващите 15 години.

Bell очаква да продаде UH-1Y в Чехия

Американският вертолетостроител Bell очаква в близко време Чехия да подпише договор за доставка на 12 многоцелеви вертолети UH-1Y. Това съобщава IHS Jane’s.

Германия и Норвегия поръчват съвместно пет танкера A330 MRTT

Германия и Норвегия поръчват съвместно пет въздушни танкера Airbus A330 MRTT в рамките на програмата за съвместна експлоатация под шапката на НАТО и ЕС. До момента в програмата участваха Холандия и Люксембург с две машини.

Норвегия получи първите си F-35

Първите три норвежки F-35A пристигнаха в страната на 3 ноември 2017 г. Машините се приземиха в авиобаза Йорланд, след като прелетяха директно от Форт Уърт, Тексас.

Меню