Австралия влага 63 млрд. във въздушната си мощ до 2040 г.

372 прочитания

Инвестиция в размер на 65 млрд. австралийски долара (45 млрд. щатски долара) смята да направи Австралия за засилването на въздушната си мощ. Това се казва в ревизираната стратегия за развитие на отбраната, която австралийското правителство публикува днес, 1 юли 2020 г.

Ревизията се прави на база на Бялата книга за отбраната на Австралия, която бе публикувана през 2016 г. Документът засяга развитието на австралийските въоръжени сили до 2040 г. и предвижда влагането на около 270 млрд. австралийски долара за този период.

Ревизията засяга не само въздушната мощ, но и сухопътните, морските, космическите и кибер способности на страната. Най-много пари, 28% от общата сума, са предвидени за военноморските сили, следвани плътно от военновъздушните с 24%.

Основен приоритет в развитието на Кралските австралийски ВВС е продължаване на покупката на изтребители F-35A (на снимката) до достигане на 100 броя. За тяхната замяна, обаче ще трябва да се мисли в края на 30-те години на този век.

Планират се между 4,5 и 6,7 млрд. австралийски долара за получаване на допълнителни бойни способности във втората половина на десетилетието, като се предполага, че парите ще се използват за покупка на още F-35A и модернизация на съществуващите F/A-18F Super Hornet.

Ще се купи и крилатата противокорабна ракета AGM-158C, която първоначално ще се използва от австралийските Super Hornet, но в последствие ще се интегрира и на F-35 и P-8.

Самолетите за РЕБ и подавяне на противниковото ПВО EA-18G Growler остават на въоръжение, но след края на десетилетието трябва да се разглеждат варианти за замяната им.

Между 7,4 и 11 млрд. австралийски долара ще бъдат отделени за развитие на безпилотната авиация, като в тази сума влиза покупката на безпилотните апарати MQ-4C Triton и MQ-9B SkyGuardian, както и разработката на апарати от типа Loyal Wingman (верен воден) с Boeing.

Летящите радари Boeing E-7A Wedgetail ще бъдат модернизирани, като се планира и тяхната последваща замяна с платформи от ново поколение, които да имат по-широк обхват върху бъдещето бойно поле, което ще е изпълнено с безпилотни системи, хиперзвукови и далекобойни оръжия.

Ще се търси замяна на тактическите транспортни самолети C-130J след края на това десетилетие и на танкерите A330 MRTT след края на следващото, като ще се разгледат пилотирани и безпилотни платформи. В краткосрочния план се отказва покупката на два допълнителни танкера от същия тип.

Ще се вложат в разработката и придобиването на хиперзвукови оръжия, посочва се че редица военни самолети ще получат нови системи за самозащита. Ще се инвестира в инфраструктура, като базите в северната част на страната ще получат повишена защита в случай на атака с оръжия за масово поразяване.

Ще продължат усилията за подмяната на щурмовите вертолети Tiger, като ще се иска и доставка на вертолети с голяма далечина на полет. Флотските MH-60R ще служат и след 2035 г.

Като цяло, новата стратегия акцентира върху способностите на австралийските въоръжени сили да откриват и унищожават противникови сили на много голямо разстояние, а потенциалният противник въобще не трябва да бъде допускан в близост на страната. Стратегията акцентира върху самостоятелните действия на Австралия, като например изрично се казва, че трябва да се намали зависимостта на страната от американските космически платформи.

Свързани теми

Предишна публикация
Индия спешно усилва въздушната си мощ
Следваща публикация
В Полша се задълбочава разследването за дефектните катапултни кресла на МиГ-29
372 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Lockheed Martin ребрандира F-16 за конкурса в Индия

Lockheed Martin предлага на Индия нова вариация на F-16 Block 70, която ще бъде известна под индекса F-21. Това компанията обяви днес, 20 февруари 2019 г., в рамките на изложението Aero India, което се провежда в момента.

Гърция ще купи още шест Rafale

Гърция ще купи още шест многоцелеви изтребителя Dassault Rafale. Това съобщи гръцкият премиер Кириакос Мицотакис.…

МиГ-29 тренират за парада над София (видео)

Министерство на отбраната разпространи кадри от кабината на изтребител МиГ-29, направени по време на днешната тренировка за въздушния парад, който трябва да се проведе на 6 май 2019 г. над София. Кадрите са правени с камера закрепена за шлема на левия воден в тройката МиГ-29. 

Меню