F-35 ще продължи да зависи от турски части до поне 2022 г.

121 прочитания

Производството на F-35 ще продължи да зависи от произвеждани в Турция части, поне до 2022 г. Това съобщава Bloomberg, позовавайки се на официални източници в Пентагона.

По-голямата част от въпросните части са по централната част на фюзелажа и двигателя – 817 са номенклатурите по фюзелажа (от общо около 24 000) и 188 по двигателя (от около 3000).

САЩ официално изхвърлиха Турция от програмата F-35 през миналата година, поради множество причини, включително и покупката на руските ЗРК С-400. С това бе сложен и край на участието на страната в индустриалната част на програмата, която включва производство на отделни части и компоненти за изтребителите F-35.

Тогава, обаче бе взето решение сключените вече договори за производство на отделни части да продължат да се изпълняват, с цел избягване на сътресения в темпа на производство и плащане на неустойки.

От Lockheed Martin са уверили Bloomberg, че вече са идентифицирани нови доставчици за частите, които сега се произвеждат в Турция.

Макар и американският президент Доналд Тръмп да демонстрира близки отношения с турския си колега Реджеп Таип Ердоган, за сега няма изгледи, че Турция ще бъде върната в програмата и участието на местната индустрията изглежда приключило.

В същото време, през май Тръмп използва точно примера с Турция за това, че производството на F-35 трябва да бъде изцяло съсредоточено в САЩ.

Свързани теми

Предишна публикация
В Полша се задълбочава разследването за дефектните катапултни кресла на МиГ-29
Следваща публикация
Кувейтският парламент разследва сделката за Eurofighter
121 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Цветан Цветанов: Не чух за държава от НАТО, която да няма F-16

„Във всички доклади и информацията, която бе изнесена, аз не чух държава членка на НАТО или съседна нам държава, с изключение на Сърбия, където на въоръжение да има нещо по-различно от F-16. Или F-35, за държави, където започва съответното договаряне”, това заяви председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, след заседанието на КСНС, което се проведе днес, 19 април 2018 г.

Швеция обмисля да запази Gripen C/D до 2035 г.

Швеция обмисля да запази част от своя флот от Gripen C/D за по-дълъг период, отколкото сега планирания, с цел запазване на броя бойни самолети, които в момента са на въоръжение в шведските ВВС. Това съобщава Flightglobal.

Монголия получи МиГ-29

Монголия получи два МиГ-29. Машините са предназначени за ВВС на страната и са употребявани преди това от руските ВКС.

Програмата F-35 страда от забавена доставка на части

Многомилиардната програма F-35 страда от сериозни забавяния в доставката на части, като ситуацията допълнително се усложнява от американското решение за изхвърлянето на Турция от проекта. Това съобщава Bloomberg.

САЩ виждат нови клиенти за F-35 в Европа

САЩ виждат нови потенциални клиенти за F-35 на Стария континент, включително и страни от Източна Европа. Това е заявил вчера, 4 април 2019 г., вицеадмирал Матиас Уинтър, шеф на програмния офис на F-35 в Пентагона.

Меню