F-35 ще продължи да зависи от турски части до поне 2022 г.

121 прочитания

Производството на F-35 ще продължи да зависи от произвеждани в Турция части, поне до 2022 г. Това съобщава Bloomberg, позовавайки се на официални източници в Пентагона.

По-голямата част от въпросните части са по централната част на фюзелажа и двигателя – 817 са номенклатурите по фюзелажа (от общо около 24 000) и 188 по двигателя (от около 3000).

САЩ официално изхвърлиха Турция от програмата F-35 през миналата година, поради множество причини, включително и покупката на руските ЗРК С-400. С това бе сложен и край на участието на страната в индустриалната част на програмата, която включва производство на отделни части и компоненти за изтребителите F-35.

Тогава, обаче бе взето решение сключените вече договори за производство на отделни части да продължат да се изпълняват, с цел избягване на сътресения в темпа на производство и плащане на неустойки.

От Lockheed Martin са уверили Bloomberg, че вече са идентифицирани нови доставчици за частите, които сега се произвеждат в Турция.

Макар и американският президент Доналд Тръмп да демонстрира близки отношения с турския си колега Реджеп Таип Ердоган, за сега няма изгледи, че Турция ще бъде върната в програмата и участието на местната индустрията изглежда приключило.

В същото време, през май Тръмп използва точно примера с Турция за това, че производството на F-35 трябва да бъде изцяло съсредоточено в САЩ.

Свързани теми

Предишна публикация
В Полша се задълбочава разследването за дефектните катапултни кресла на МиГ-29
Следваща публикация
Кувейтският парламент разследва сделката за Eurofighter
121 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Великобритания получи първите си F-35B

Великобритания получи първите четири многоцелеви изтребители от следващо поколение F-35B. Самолетите пристигнаха вчера, 6 юни 2018 г., в базата на Кралските ВВС Мархам в Норфък.

Прокуратурата не откри нарушения в боравенето с класифицирана информация от президенството

Софийска градска прокуратура (СГС) отказа да образува наказателно производство по сигнал от бившия депутат от ГЕРБ Антон Тодоров, че началника на кабинета на президента Иво Христов, че е чел класифицирани документи във връзка с предложение за продажба на нови F-16 от страна на Lockheed Martin. Това съобщиха днес, 23 октомври 2017 г., оттам.

Китай показа J-10 в конфигурация за огнево подавяне на ПВО

Китай показа конфигурация на многоцелевия си изтребител J-10B, която е предназначена за огнево подавяне на ПВО. Машината е била част от статичния показ на авиационното състезание „Авиадартс”, което се проведе в авиобазата Чанчун в началото на месеца.

МО е превело цялата сума по сделката за F-16

Министерството на отбраната е превело цялата сума в размер на $1,2 млрд. по международните договори за доставката от Правителството на САЩ на осем самолета F-16 Block 70 и свързаното с тях оборудване и въоръжение. Това съобщи военното ведомство днес, 12 август 2019 г.

Меню