Кувейтският парламент разследва сделката за Eurofighter

229 прочитания

Кувейтският парламент е започнал разследване по сделката за покупка на изтребителите Eurofighter Typhoon. Това съобщава базираното в ОАЕ издание Gulf News.

Изданието съобщава, че основната цел на разследването е да се разбере, дали е имало сериозна злоупотреба със средства при покупката на 28 многоцелеви изтребителя Eurofighter Typhoon. Разследването, обаче в момента било забавено от пандемията от COVID-19.

През септември 2015 г. Кувейт и Италия се споразумяха за продажбата на 28 броя Eurofighter, a самата сделка бе подписана през април следващата година, при цена от малко под €8 млрд.

Източници на Gulf News, които са запознати с парламентарното разследване, казват, че основното опасение по сделката е свързано с необосновано високата цена. Дава се за пример сделките с Катар, Оман и Саудитска арабия, където е платено значително по-малко.

Като потенциална причина за близо тройно по-високата цена, която Кувейт плаща за изтребителите си, се посочва сериозната допълнителна инфраструктура, чието точно предназначение е обект на дебати. Например, в авиобазата, където ще се базират изтребителите Eurofighter, се предвижда изграждането на луксозен пилотски клуб, както и мащабни съоръжения за дестилиране на морска вода.

Gulf News съобщава, че точно допълнителните услуги около сделката са обект на най-сериозна проверка.

В последните години в Кувейт бе проведено и разследване около покупката на 30 вертолета H225M Caracal. Сделката там бе на стойност $1,2 млрд. През февруари 2020 г. пък имаше друга парламентарна комисия, този път разследваща покупката на пътнически самолети Airbus за Kuwait Airways.

През декември 2019 г. бе тестван първия Eurofighter в кувейтска конфигурация. Първите доставки се чакат в края на годината.

Свързани теми

Предишна публикация
F-35 ще продължи да зависи от турски части до поне 2022 г.
Следваща публикация
Катар най-вероятно е поръчал повече от 36 броя F-15QA
229 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

МО все още не е влязло в контакт с шведската страна

България все още не е влязла в контакт с шведската компания Saab, чиято нов изтребител Gripen C/D беше класирана на първо място в конкурса за нов боен самолет за българските ВВС. Това е заявил за БНТ1 вицепрезидентът на компанията Даниел Боестад.

ГЕРБ се хвърли в защита на избора на F-16

Очаквано, представители на управляващата партия ГЕРБ се хвърлиха в яростна защита на избора на F-16 за нов боен самолет за ВВС, като обединяващото в изказванията бе, че това не бил политически, а експертен избор. Това стана днес, 22 декември 2018 г.

Lockheed Martin откри новата си производствена линия за F-16

На церемония вчера, 23 април 2019 г., Lockheed Martin преряза лентата на новата си производствена линия за F-16 в Грийнвил, Южна Каролина. В случай на успешно приключване на преговорите, българските F-16 ще бъдат произвеждани там.

Меню