Индия спешно усилва въздушната си мощ

437 прочитания

Индия спешно усилва въздушната си мощ с покупка на изтребители от Русия и доставка на нови ракети „въздух-въздух” местно производство. Това е решило МО на страната вчера, 2 юли 2020 г.

181,3 млрд. рупии ($2,43 млрд.) ще бъдат дадени на Русия за покупка на още 21 МиГ-29 и 12 Су-30МКИ, плюс модернизация на целия наличен флот от МиГ-29, който се състои от 59 изтребителя.

Сделката за МиГ-овете е на стойност 74 млрд. рупии ($964 млн.). В момента не е ясно от къде ще дойдат въпросните нови 21 броя МиГ-29. През миналата година, когато за първи път се заговори за тази сделка, бе съобщено неофициално, че се касае за недостроени изтребители останали в завода на РСК „МиГ” още от съветско време. Преди няколко седмици, обаче не съобщено, че това ще са употребявани изтребители, които се взимат от излишните на руските ВКС.

Още по-малка е яснотата за обема на модернизация, през който ще преминат индийските МиГ-29. Повечето индийски изтребители са преминали през модернизация до стандарта UPG (на снимката), който е еквивалентен на СМТ. Единствено е известно, че след модернизацията, индийските МиГ-29 ще могат да използват ракетата „въздух-въздух” Astra, която е индийска разработка.

Новите МиГ-29 ще се използват за оборудване на една нова ескадрила.

По отношение на допълнителните Су-30МКИ, то те са за попълване на загубите от експлоатацията до момента. Самолетите ще се купят на китове от Русия, а крайното им сглобяване ще стане факт в индийската държавна компания HAL, където и в момента се сглобяват изтребители от този тип. Тази част от сделката е на стойност 107,3 млрд. рупии ($1,44 млрд.).

HAL има поръчки за по-малко от година, като последният от сега поръчаните 222 броя Су-30МКИ ще бъде сглобен през март 2021 г.

Няма информация, кога ще бъдат доставени новите руски изтребители. Janes съобщава, че САЩ вече са предупредили Индия, че тези сделки могат да донесат санкции в рамките на закона CAATSA (Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act), който цели натиск срещу Русия, заради кризата в Украйна, намесата ѝ в изборите в САЩ, гражданската война в Сирия и други.

Отделно се поръчват и 248 от новите ракетите „въздух-въздух” Astra. Ракетата се разработва от повече от десетилетие, като тя има далечина на полет от 80 km и активна радиолокационна глава за самонасочване. Индия има амбицията Astra да се превърне в стандартната ракета за въздушен бой извън зоната на визуален контакт.

Финансира се и разработката на версия на крилатата ракета Nirbhay с въздушен старт.

Сделките бяха част от обявените вчера военни програми на обща стойност 389 млрд. рупии ($5,2 млрд.). Всичко това стана на фона на обтегнатите отношения с Китай и сблъсъците с убити и от двете страни в Хималаите.

Преди няколко дни стана ясно, че Индия е помолила Франция и за по-бързи доставки на вече поръчаните изтребители Rafale, както и за по-бързото им вкарване на въоръжение. Първият индийски Rafale се чака в края на юли.

В последните години Индия изпитва огромен глад за модерни многоцелеви изтребители, след няколкото провала на различни програми за покупка на нови машини, както и огромното забавяне, което индексира индийския проект за лек изтребител Tejas.

Свързани теми

Предишна публикация
Сърбия показа въоръжените си БЛА
Следваща публикация
Австралия влага 63 млрд. във въздушната си мощ до 2040 г.
437 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Германия прави скоро следващата стъпка в процеса за замяна на Tornado

До края на 2018 г. се очаква германското МО да анонсира следващата стъпка в процеса по избор на заместник на 85-те изтребители-бомбардировачи Tornado, които в момента са на въоръжение в Луфтвафе. Това съобщава Reuters.

Гърция ще купува Rafale?

Гърция води сериозни разговори за покупката на многоцелеви изтребители Dassault Rafale. Това съобщават редица гръцки…
Меню