Сърбия показа въоръжените си БЛА

948 прочитания

Сърбия официално показа своите бойни безпилотни летателни апарати CH-92A, които наскоро бяха доставени от Китай. Това стана вчера, 4 юли 2020 г.

Презентацията, която се състоя в авиобаза Батайница, бе в присъствието на сръбския президент Александър Вучич, който лично е съобщил, че в момента са закупени шест безпилотни апарати и 18 управляеми ракети към тях.

Сръбското МО посочва, че апаратът е CH-92A. Той е от серията Cai Hong („дъга”) и дебютира публично през 2012 г. на китайския авиосалон Джухай. Апаратът има дължина от 4,1 m, височина от 1,6 m и размах на крилото от 9 m. Максималната излетна маса е 380 kg., a полезният товар е в рамките на 75 kg. Разполага с оптико-електронна прицелно-обзорна система.

Управлението на апаратът се осъществява чрез радиовръзка от наземна станция, което ограничава и максималния му оперативен радиус. Според сръбското МО той е 250 km. Продължителността на полета е 10 часа, крейсерската скорост между 120 и 160 km/h, а максималната скорост е в рамките на 190 km/h. Максималният таван е 5000 m.

Управляемите ракети, които бяха показани със сръбските CH-92A, са означени, като FT-8C – с лазерно насочване, маса от 18 kg и далечина на полет от 6 – 9 km.

Според сръбския президент Вучич, в момента се планирал трансфер на технологии с китайската страна, което щяло да помогне да се разработят сръбски модели безпилотни апарати. Той е казал още, че ще бъдат купени още управляеми ракети, включително и такива с по-голяма далечина на полет, както и че въпросът за покупката на още CH-92 стои отворен.

Апаратите ще бъдат експлоатирани от сръбските ВВС.

За покупката на китайски въоръжени БЛА се заговори в Сърбия още през есента на 2018 г. Първоначално се спекулираше, че Сърбия ще се сдобие с апарати от серията Wing Loong, но в последствие през миналата година стана ясно, че се касае за по-малкия тактически модел CH-92.

Свързани теми

Предишна публикация
Неизвестни самолети бомбардираха либийска авиобаза
Следваща публикация
ВВС участваха в „Stealth Dagger 2020”
948 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

ОАЕ подписа за F-35

Часове преди клетва да положи новият американски президент Джо Байдън, Обединените арабски емирства (ОАЕ) подписаха…

Китай обяви J-10C за боеготов

Китайските ВВС са обявили, че многоцелевият изтребител J-10C е достигнал пълно ниво на боеготовност. Това съобщава държавното англоезично издание China Daily.

Меню