Сърбия показа въоръжените си БЛА

948 прочитания

Сърбия официално показа своите бойни безпилотни летателни апарати CH-92A, които наскоро бяха доставени от Китай. Това стана вчера, 4 юли 2020 г.

Презентацията, която се състоя в авиобаза Батайница, бе в присъствието на сръбския президент Александър Вучич, който лично е съобщил, че в момента са закупени шест безпилотни апарати и 18 управляеми ракети към тях.

Сръбското МО посочва, че апаратът е CH-92A. Той е от серията Cai Hong („дъга”) и дебютира публично през 2012 г. на китайския авиосалон Джухай. Апаратът има дължина от 4,1 m, височина от 1,6 m и размах на крилото от 9 m. Максималната излетна маса е 380 kg., a полезният товар е в рамките на 75 kg. Разполага с оптико-електронна прицелно-обзорна система.

Управлението на апаратът се осъществява чрез радиовръзка от наземна станция, което ограничава и максималния му оперативен радиус. Според сръбското МО той е 250 km. Продължителността на полета е 10 часа, крейсерската скорост между 120 и 160 km/h, а максималната скорост е в рамките на 190 km/h. Максималният таван е 5000 m.

Управляемите ракети, които бяха показани със сръбските CH-92A, са означени, като FT-8C – с лазерно насочване, маса от 18 kg и далечина на полет от 6 – 9 km.

Според сръбския президент Вучич, в момента се планирал трансфер на технологии с китайската страна, което щяло да помогне да се разработят сръбски модели безпилотни апарати. Той е казал още, че ще бъдат купени още управляеми ракети, включително и такива с по-голяма далечина на полет, както и че въпросът за покупката на още CH-92 стои отворен.

Апаратите ще бъдат експлоатирани от сръбските ВВС.

За покупката на китайски въоръжени БЛА се заговори в Сърбия още през есента на 2018 г. Първоначално се спекулираше, че Сърбия ще се сдобие с апарати от серията Wing Loong, но в последствие през миналата година стана ясно, че се касае за по-малкия тактически модел CH-92.

Свързани теми

Предишна публикация
Неизвестни самолети бомбардираха либийска авиобаза
Следваща публикация
ВВС участваха в „Stealth Dagger 2020”
948 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Въоръжен израелски БЛА падна в Ливан

Въоръжен безпилотен летателен апарат от състава на израелските ВВС се е разбил днес, 31 март 2018 г., в Южен Ливан. При инцидента няма пострадали.

Украйна показа въоръжените си БЛА

Украйна официално показа своите въоръжени безпилотни апарати Bayraktar TB2 турско производство. Това стана на церемония проведена вчера, 20 март 2019 г.

Меню