Австрия пенсионира Saab 105, засега не мисли за негов заместник

225 прочитания

Австрия ще пенсионира своите реактивни учебно-тренировъчни самолети Saab 105 в края на годината, но засега няма яснота, нито как ще бъде заместен той, нито какво ще се случи с флота от изтребители Eurofighter. Това съобщава Reuters.

Решението бе обявено от военния министър на страната Клаудия Танер днес, 6 юли 2020 г. Като основна причина за това се посочва голямата възраст на самолетите, които вече прехвърлят 50 години. Остарелите Saab 105 ще спрат да летят през декември 2020 г.

Танер, обаче е заявила, че бъдещето на австрийските ВВС ще бъде решено едва, след като стане ясно как се развива делото срещу Eurofighter.

„Република Австрия в момента ще продължи да използва всички законови механизми за излизане от договора за Eurofighter и получаването на компенсации за сделката. Очаквайки финалното решение на съда, няма да взимаме никакви решения с цел не застрашаване на нашите позиции по делото”, заявява австрийският министър на отбраната.

От 2017 г. Австрия се опитва да осъди Airbus, част от консорциума Eurofighter, за това, че са предоставени подвеждащи данни за експлоатационните и други разходи свързани с двудвигателния изтребител. Страната иска компенсация за всички допълнителни разходи и разтрогване на сделката, без неустойки.

Паралелно с това вървеше и разследване за евентуална корупция свързана с покупката на изтребителя в периода 2002 – 2007 г., но разследването бе спряно, без да се стигне до категорични изводи по темата.

Вече повече от две години в Австрия текат усилени политически дебати за това, какво да се случи с бойната ѝ авиация, чиято основна задача е охрана на въздушното пространство на страната. В момента задачата се извършва от 15 изтребителя Eurofighter и 12 броя Saab 105.

В началото на 2018 г. тогавашният военен министър Ханс Петер Доскозил обяви решение за сваляне на Eurofighter от въоръжение през 2020 г. и подмяната му с по-евтин изтребител. Политическите сътресения в страната, обаче не позволиха това решение да се преведе за изпълнение, а и в коалиционното правителство на премиера Себастиян Курц възникнаха противоречия за това, какво да се прави по темата – дали да се замени изцяло Eurofighter или вместо това да се допълни с евтин учебно-тренировъчен самолет, който да може да изпълнява и задачи по „ер полисинг“.

Днешното решение на Клаудия Танер, обаче бе атакувано сериозно от опозицията в Австрия, която заяви, че решението е всъщност да не се взима никакво решение. Тъй като австрийските Eurofighter са от Tranche 1, съвсем скоро трябва да се реши дали те да се модернизират, тъй като експлоатацията им сериозно ще бъде затруднена в следващите години. Танер е каза, че ще се чака и по тези тема.

Австрия експлоатира Saab 105Ö от юли 1970 г. Общо са били закупени 40 самолета, които освен за напреднало пилотско обучение са използвани и за „ер полисинг”.

Свързани теми

Предишна публикация
Литва иска да купи шест UH-60M
Следваща публикация
Неизвестни самолети бомбардираха либийска авиобаза
225 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Авиокаст: Епизод 13

Трябваше ли да станем свидетели на поредната, напълно неоправдана, медийна истерия около аварирал пътнически самолет,…

Румъния подписа за още пет португалски F-16

Румънският военен министър Николае-Йонел Чюка подписа със своя португалски колега Жоао Гомес Кравиньо договор за покупката на още пет употребявани изтребители F-16. Това стана на 27 януари 2020 г. в португалската авиобаза Монте Реал.

Със семестриален изпит приключи летателния стаж на четвъртокурсниците в Долна Митрополия

Семестриален изпит по летателна подготовка се проведе във Военновъздушната учебна база „Георги Бенковски” с курсантите-летци 4-ти курс от Факултет „Авиационен” на НВУ „Васил Левски”. Това съобщиха от базата.

Меню