Неизвестни самолети бомбардираха либийска авиобаза

444 прочитания

Неизвестни самолети са нанесли удар по либийската авиобаза Ал Уатия, където бе разположена турска зенитно-ракетна система Hawk. Това съобщи турската държавна информационна агенция Anadolu, позовавайки се на собствени източници.

Агенцията съобщава, че в нощта на 4 срещу 5 юли авиобазата Ал Уатия, намираща се в Северозападна Либия, е бил нанесен бомбов удар от неизвестни самолети. Той е нанесъл поражения на наскоро доставените там зенитни средства. Anadolu пише, че няма жертви, но има материални щети.

Anadolu цитира говорител от въоръжените сили на Правителството на националното съгласие (ПНС), една от двете враждуващи фракции в страната, който е заявил, че въздушният удар е направен от изтребители Mirage 2000-9 от състава на ВВС на ОАЕ, които са излетели от египетска авиобаза. Няма, обаче доказателства в тази посока.

Преди няколко дни стана ясно, че Турция е развърнала две батареи ЗРК Hawk XXI на територията на авиобаза Ал Уатия. Имаше и спекулации, че турската страна ще използва базата за усилване на военното си присъствие в страната.

От Либийската национална армия (ЛНА), другата фракция в гражданската война, поеха вината за нападението и заявиха, че то е плод на военната им авиация. Твърди потвърждения на това няма.

Предварителни анализи на сателитни снимки на авиобазата Ал Уатия, обаче не показват видими следи от въздушни удари, нито има индикации за поразена техника.

Ал Уатия е от големите авиобази от времето на Муамар Кадафи. През 2011 г. силите на НАТО я бомбардираха. Малко след началото на втората гражданска война в страната, авиобазата бе заета от ЛНА, която активно е използваше за атаките си срещу Трополи. През май 2020 г. силите на ПНС окупираха базата.

Свързани теми

Предишна публикация
Австрия пенсионира Saab 105, засега не мисли за негов заместник
Следваща публикация
Сърбия показа въоръжените си БЛА
444 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Чехия подписа за 24 броя F-35

Вчера, 29 януари 2024 г., Чехия подписа договор за придобиване на 24 броя многоцелеви изтребителя…

Руските ВКС получиха десет броя Су-35

Руските Въздушно-космически сили (ВКС) са получили през настоящата 2019 г. десет броя многоцелеви изтребители Су-35, с което е изпълнена държавната поръчка за тази година. Това е съобщил заместник-министъра на отбраната на Русия Алексей Криворучко.

Великобритания получи първите си F-35B

Великобритания получи първите четири многоцелеви изтребители от следващо поколение F-35B. Самолетите пристигнаха вчера, 6 юни 2018 г., в базата на Кралските ВВС Мархам в Норфък.

Меню