Франция се интересува от три нови E-2D

129 прочитания

Франция ще получи оферта за покупка на три летящи радара с палубно базиране Northrop Grumman E-2D Advanced Hawkeye. За потенциалната сделка бе уведомен Конгресът на САЩ, вчера.

В евентуалната сделка са включени трите E-2D, резервни части, както и съпътстващо оборудване, стоки и услуги. Потенциалната цена на договора е $2 млрд.

За покупката на E-2D се заговори през миналата година, когато от френското МО обявиха, че ще замени сега използваните три E-2C със същия брой от по-новия модел D. В момента френските ВМС използват тези самолети, в състава на ескадрилата 4F, от палубата на самолетоносача Charles de Gaulle. Франция днес е единствената страна в света, която оперира с E-2 от палубата на самолетоносач.

Доставката на новите летящи радари ще започне през 2026 г. Наличните E-2C се използват от 2000 г.

E-2D е последният вариант на двудвигателния турбовитлов E-2. Той започна да се приема на въоръжение в САЩ през 2010 г. Самолетът има нов радар AN/APY-9, нова авионика, нов борден компютър, нова сателитна комуникация, подобрени двигатели T56-A-427A, а наскоро започна и производството на самолети с щанга за дозареждане във въздуха.

Ако се стигне до реална сделка, Франция ще е вторият експортен клиент на E-2D след Япония. Азиатската страна e поръчала общо 13 такива самолета, като доставени към тази пролет са три броя.

Свързани теми

Предишна публикация
Saab стартира производството на Gripen в Бразилия
Следваща публикация
Литва иска да купи шест UH-60M
129 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Испания се присъединява към френско-германския проект за нов изтребител

Испания ще се присъедини към френско-германския проект за създаване на изтребител от следващо поколение (NGF) в рамките на по-широката програма за създаване на бъдеща бойна въздушна система (FCAS). Това съобщава Jane’s.

Франция и Германия се споразумяха за съвместна работа по няколко военни проекта

Министрите на отбраната на Франция и Германия подписаха меморандуми за разбирателство за съвместна работа по четири проекта в областта на отбраната. Това стана факт днес, 26 април 2018 г., в рамките на изложението ILA, което се провежда в момента в Берлин.

Показаха нов европейски БЛА

Пълномащабен макет на нов безпилотен летателен апарат от клас MALE (medium-altitude, long-endurance) бе показан в рамките на авиационното изложение ILA, което се провежда в момента в Берлин.

Меню