Конгресът на САЩ не отпуска по-голям бюджет на NASA

98 прочитания

Конгресът на САЩ отказа на NASA по-големия бюджет, който агенцията поиска за финансовата 2021 г. Съкращенията са особено силни при средствата за пилотируем лунен спускаем апарат. Това съобщава Space News.

Предложеният от Конгреса бюджет възлиза на $22,629 млрд., при поискани от NASA $25,246 млрд. Сумата е същата, която бе отпусната през настоящия бюджет.

Бюджетът на NASA отделен за разработка и изпитания на нови апарати за космически изследвания е най-сериозно орязан. При искани $4,7 млрд. са отделени едва $1,5 млрд., което е едва със $120 млн. повече от настоящия бюджет. Основният удар там е за програмата HLS (Human Landing System), която цели създаване на пилотируем лунен спускаем апарат в рамките на програмата Artemis.

Предложението на Конгреса не дава разбивка по програми на средствата за разработка и изпитания. NASA получи $600 млн. за HLS в настоящия си бюджет и искаше над $3,3 млрд. за следващия. Всичко това бе с цел да се осигури кацането на астронавти на Луната през 2024 г.

Джим Брайденстайн, директор на NASA, е публикувал заявление, според което в предложението на Конгреса се отпускат $628,2 млн. за HLS, което показвало, че конгресмените поддържат програмата Artemis и се надява в крайна сметка да се договорят други суми.

Създаването на пилотируем лунен спускаем апарат е ключово за завръщането на САЩ на Луната, което се планира за 2024 г. Повечето други основни елементи на Artemis са в процес на изпитания, докато сега тепърва трябва да се избира конструктор и изпълнител за спускаемия апарат.

Други бюджетни пера се увеличават. Например, научният бюджет на NASA ще получи $7,1 млрд. в предложението на Конгреса при искани $6,3 млрд. Финансирането за програмата Europa Clipper (сонда за изследване на юпитеровия спътник Европа) остава непроменено – $403,5 млн. Финансирането на свръхтежката ракета-носител SLS е увеличено от $2,26 млн. на $2,6 млн., като изрично е посочено, че NASA трябва да насочи пари към разработката на подобрената последна степен на ракетата.

Известно орязване има по други бюджетни пера.

Предложението на Конгреса ще бъде подложено на обсъждане, което е малко вероятно да приключи преди 1 октомври 2020 г., когато стартира финансовата 2021 г. в САЩ. Това ще значи, че NASA автоматично ще получи бюджет равен на този от предходната година и ще работи с него, до получаването на нов. Предвид очакваната сериозна рецесия и президентски избори в САЩ, не е ясно как ще изглежда окончателния бюджет на космическата агенция.

Свързани теми

Предишна публикация
Китай изстреля първата си мисия към Марс
Следваща публикация
Израел изстреля разузнавателен спътник
98 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Успешно тестваха ракетата носител Falcon Heavy

Тежката ракета носител Falcon Heavy на компанията SpaceX бе успешно тествана в полет. Изстрелването, което бе осъществено от Космическия център Кенеди във Флорида, бе извършено вчера, 6 февруари 2018 г.

NASA отлага изпитанията на Crew Dragon и Starliner

NASA обяви, че отлага изпитателните полети с космическите кораби Boeing CST-100 Starliner и SpaceX Crew Dragon, с което се засилват съмненията, че апаратите няма да са готови за редовни пилотируеми полети преди края на годината.

Меню