Конгресът на САЩ не отпуска по-голям бюджет на NASA

98 прочитания

Конгресът на САЩ отказа на NASA по-големия бюджет, който агенцията поиска за финансовата 2021 г. Съкращенията са особено силни при средствата за пилотируем лунен спускаем апарат. Това съобщава Space News.

Предложеният от Конгреса бюджет възлиза на $22,629 млрд., при поискани от NASA $25,246 млрд. Сумата е същата, която бе отпусната през настоящия бюджет.

Бюджетът на NASA отделен за разработка и изпитания на нови апарати за космически изследвания е най-сериозно орязан. При искани $4,7 млрд. са отделени едва $1,5 млрд., което е едва със $120 млн. повече от настоящия бюджет. Основният удар там е за програмата HLS (Human Landing System), която цели създаване на пилотируем лунен спускаем апарат в рамките на програмата Artemis.

Предложението на Конгреса не дава разбивка по програми на средствата за разработка и изпитания. NASA получи $600 млн. за HLS в настоящия си бюджет и искаше над $3,3 млрд. за следващия. Всичко това бе с цел да се осигури кацането на астронавти на Луната през 2024 г.

Джим Брайденстайн, директор на NASA, е публикувал заявление, според което в предложението на Конгреса се отпускат $628,2 млн. за HLS, което показвало, че конгресмените поддържат програмата Artemis и се надява в крайна сметка да се договорят други суми.

Създаването на пилотируем лунен спускаем апарат е ключово за завръщането на САЩ на Луната, което се планира за 2024 г. Повечето други основни елементи на Artemis са в процес на изпитания, докато сега тепърва трябва да се избира конструктор и изпълнител за спускаемия апарат.

Други бюджетни пера се увеличават. Например, научният бюджет на NASA ще получи $7,1 млрд. в предложението на Конгреса при искани $6,3 млрд. Финансирането за програмата Europa Clipper (сонда за изследване на юпитеровия спътник Европа) остава непроменено – $403,5 млн. Финансирането на свръхтежката ракета-носител SLS е увеличено от $2,26 млн. на $2,6 млн., като изрично е посочено, че NASA трябва да насочи пари към разработката на подобрената последна степен на ракетата.

Известно орязване има по други бюджетни пера.

Предложението на Конгреса ще бъде подложено на обсъждане, което е малко вероятно да приключи преди 1 октомври 2020 г., когато стартира финансовата 2021 г. в САЩ. Това ще значи, че NASA автоматично ще получи бюджет равен на този от предходната година и ще работи с него, до получаването на нов. Предвид очакваната сериозна рецесия и президентски избори в САЩ, не е ясно как ще изглежда окончателния бюджет на космическата агенция.

Свързани теми

Предишна публикация
Китай изстреля първата си мисия към Марс
Следваща публикация
Израел изстреля разузнавателен спътник
98 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Нов успешен полет за New Shepard

Суборбиталната система New Shepard на Blue Origin извърши нов успешен безпилотен тест. Петнадесетият пореден изпитателен…

Инцидент при изстрелването на Союз МС-10

Сериозен инцидент претърпя космическия кораб Союз МС-10 по време на своето изстрелване. Екипажът е невредим, но не е успял да достигне орбита. Това стана днес, 11 октомври 2018 г.

Меню