Литва иска да купи шест UH-60M

209 прочитания

Литва е поискала от САЩ оферта за покупката на шест вертолета Sikorsky UH-60M Black Hawk. Това става ясно от съобщение на американската Агенция за сътрудничество в сферата на отбраната и сигурността (DSCA).

Съобщението, което бе публикувано късно вчера, 6 юли 2020 г., казва, че потенциалната сделка за шестте вертолета ще е на стойност $380 млн. Съобщението е предназначено за Конгреса на САЩ, който трябва да се запознае с условията на американската оферта.

Сделката включва шест вертолета, 14 двигателя T700-GE-701D (два от които са резервни), 12 картечници M240H и много друго съпътстващо оборудване, резервни части, вертолетообслужваща техника и други стоки и услуги.

Според съобщението, вертолетите UH-60 ще повишат значително способностите на Литва да транспортира войски по въздуха, да охранява границите си, да извършва антитерористични операции, операции по търсене и спасяване, както и да се извършват операции по медицинска евакуация.

Литва обяви, че ще преговаря за покупка на вертолети UH-60 от САЩ през миналата есен. ВВС на страната в момента разполагат с три Ми-17 и три AS 365N3+ Dauphin. Последните бяха доставени през 2015 г. и служат за извършване на операции по търсене и спасяване. Американските вертолети ще заменят наличните Ми-17.

Балтийската страна се превръща в поредния клиент на UH-60M в Източна Европа. Вертолетите вече са получени от Словакия и са поръчани от Латвия и Хърватска.

Свързани теми

Предишна публикация
Франция се интересува от три нови E-2D
Следваща публикация
Австрия пенсионира Saab 105, засега не мисли за негов заместник
209 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Франция поръчва нови Rafale и NH90

Франция ще поръча 12 многоцелеви изтребителя Rafale, за заместване на пласираните в Гърция употребявани машини…
Меню