Литва иска да купи шест UH-60M

209 прочитания

Литва е поискала от САЩ оферта за покупката на шест вертолета Sikorsky UH-60M Black Hawk. Това става ясно от съобщение на американската Агенция за сътрудничество в сферата на отбраната и сигурността (DSCA).

Съобщението, което бе публикувано късно вчера, 6 юли 2020 г., казва, че потенциалната сделка за шестте вертолета ще е на стойност $380 млн. Съобщението е предназначено за Конгреса на САЩ, който трябва да се запознае с условията на американската оферта.

Сделката включва шест вертолета, 14 двигателя T700-GE-701D (два от които са резервни), 12 картечници M240H и много друго съпътстващо оборудване, резервни части, вертолетообслужваща техника и други стоки и услуги.

Според съобщението, вертолетите UH-60 ще повишат значително способностите на Литва да транспортира войски по въздуха, да охранява границите си, да извършва антитерористични операции, операции по търсене и спасяване, както и да се извършват операции по медицинска евакуация.

Литва обяви, че ще преговаря за покупка на вертолети UH-60 от САЩ през миналата есен. ВВС на страната в момента разполагат с три Ми-17 и три AS 365N3+ Dauphin. Последните бяха доставени през 2015 г. и служат за извършване на операции по търсене и спасяване. Американските вертолети ще заменят наличните Ми-17.

Балтийската страна се превръща в поредния клиент на UH-60M в Източна Европа. Вертолетите вече са получени от Словакия и са поръчани от Латвия и Хърватска.

Свързани теми

Предишна публикация
Франция се интересува от три нови E-2D
Следваща публикация
Австрия пенсионира Saab 105, засега не мисли за негов заместник
209 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

98 броя Ми-28НМ за руската армейска авиация

По време на военно-техническия форум „Армия-2019“, провеждан момента във военно-историческия парк „Патриот“ в Кубинка до Москва, руското военно министерство е направило поръчка за 98 щурмови вертолета Ми-28НМ.

Airbus Helicopters се радва на добър военен бизнес с H145

Европейският вертолетостроител Airbus Helicopters се радва на добър военен бизнес със своя двудвигателен модел H145, като и се предвижда моделът да продължи да се развива. Това съобщава Flightglobal.

Цената на изречените неистини

На 11 юни 2019 г. се навърши една година от катастрофата на вертолета Ми-17 в Крумово. При тежкия инцидент загинаха двама авиатори. Разбира се, подобни трагични годишнини не са сред поводите, които хората искат да отбелязват, но това не значи, че политически фигури няма да се опитат да извадят евтини и съмнителни дивиденти от трагедията.

Меню