Saab стартира производството на Gripen в Бразилия

441 прочитания

Производството на изтребителите Gripen E/F стартира в Бразилия. Това съобщиха от Saab днес, 7 юли 2020 г.

Предприятието Saab Aeronáutica Montagens, което се намира край Сао Пауло, е стартирало производството на елементи на еднодвигателния изтребител. Първоначално производството ще включва носовата и опашната част на едноместните Gripen E, а на по-късен етап ще включва и цялата задна част на фюзелажа, центроплана и предната част на двуместните Gripen F.

Крайното сглобяване на бразилските Gripen E/F ще се осъществява в близкия завод на Embraer. Самолетите за Швеция ще се сглобяват в Линчопинг.

Saab сключи договор с Бразилия за 36 броя Gripen E/F, след продължителен процес, при който до финала бяха стигнали още Super Hornet и Rafale. Сред основните причини за шведската победа бе предложеното индустриално сътрудничество.

Първият бразилски Gripen E в полет

В момента в Saab Aeronáutica Montagens работят 70 работника, повечето от които са получили обучение в Швеция. Броят на служителите ще се увеличи три пъти с увеличаване на темпа на производство на Gripen E/F. Предприятието бе открито през 2018 г.

Saab доставиха първия Gripen E на бразилските ВВС през септември 2019 г. Самолетът се използва за изпитания, а във връзка със стартирането на производството от Saab показаха нови негови фотографии.

Бразилия ще получи своите 28 едноместни Gripen E и осем двуместни Gripen F до 2024 г. Очаква се, че страната ще поръча и допълнителни изтребители, тъй като плановете за развитие на бразилските ВВС включват покупка на 120 многоцелеви изтребителя.

Свързани теми

Предишна публикация
Швеция започва работа по следващия си изтребител
Следваща публикация
Франция се интересува от три нови E-2D
441 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

F-35 приключи с изпитателните си полети

На 11 април 2018 г. изпитателен F-35C е изпълнил последния тестов полет в рамките на изпитателната програма на типа (System Development and Demonstration – SDD). С това се приключва процес, който отне над 11 години.

МО все още не е влязло в контакт с шведската страна

България все още не е влязла в контакт с шведската компания Saab, чиято нов изтребител Gripen C/D беше класирана на първо място в конкурса за нов боен самолет за българските ВВС. Това е заявил за БНТ1 вицепрезидентът на компанията Даниел Боестад.

ОАЕ модернизира своите F-16

Обединените арабски емирства (ОАЕ) обявиха, че ще вложат $1,6 млрд. за модернизация и поддръжка на своя флот от изтребители F-16. Това бе обявено по време на авиационното изложение, което върви в момента в Дубай.

Полковник Русев: Решението за изтребителя бе политическо, експертизата бе игнорирана

Заместник-командира на авиобаза Граф Игнатиево полковник Николай Русев директно заяви, че решението за покупката на F-16 е било чисто политическо и експертното мнение не е било зачетено. Това каза той днес, 29 май 2019 г., в ефира на БНТ1.

Меню