Швеция започва работа по следващия си изтребител

431 прочитания

Швеция започва работа по програма за намиране на нов изтребител. Това се вижда в проектобюджета на страната за 2021 г., който бе публикуван вчера, 7 юли 2020 г.

Фазата, която обхваща периода 2021 – 2025 г. и може да включва проучвания, разработки на нови технологии и изпитания, включително и такива с един или повече международни партньори. Целта е да се дефинират необходимостите на бойната авиация в бъдеще.

В проектобюджета не се казва точно колко средства се планират да се отделят за тези дейности в петгодишния период, който обхващат.

Полуофициално е известно, че Швеция разглежда четири варианта за следващия си боен самолет – по-нататъшно развитие на Gripen, присъединяване към британския проект Tempest, присъединяване към друг международен проект или самостоятелна разработка на нов боен самолет.

През миналата година Швеция прие „Бяла книга” за отбраната и въоръжените си сили, според което между 2035 и 2040 г. трябва да започне заменя на сега използваните Gripen C/D. Към този момент шведските ВВС трябва да се състоят от 60 от новите Gripen E и 40 броя модернизирани Gripen C/D. Gripen E (на снимката), който трябва да влезе на въоръжение през 2023 г. ще бъде заменен след 2050 г.

Проектобюджетът за отбрана на Швеция за 2021 г. възлиза на 62,2 млрд. шведски крони (€5,98 млрд.).

Свързани теми

Предишна публикация
Румъния търси доставка на спасителни хеликоптери
Следваща публикация
Saab стартира производството на Gripen в Бразилия
431 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Сглобиха последния F-16 във Форт Уърт

В средата на ноември Lockheed Martin е приключил работата по последния изтребител F-16, който се сглобява на линията във Форт Уърт, Тексас. Машината е предназначена за иракските ВВС.

F-35 продължава да страда от ниска надеждност

Усилията за подобряване на надеждността на изтребителите от следващото поколение F-35 не дават резултат, поради продължаващи проблеми с доставката на резервни части. Това съобщава Bloomberg, цитирайки доклад на Пентагона.

Министър Каракачанов се оплака, че има опит за саботаж на поддръжката на МиГ-29

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов се оплака, че външни фактори се опитват да саботират сключването на договор за поддръжката на българските изтребители МиГ-29. Това той заяви в предаването „Годината” по Дарик радио днес, 16 декември 2017 г.

Стартира съвместната подготовка „Green Bridge 2018”

Екипажи на изтребители МиГ-29 от състава на авиобаза Граф Игнатиево и F-16 от състава на гръцката авиобаза Неа Анхиалос, започват от днес, 11 септември 2018 г., участието си в съвместни полети „Green Bridge 2018”.

Цветанов отново атакува президента за новия изтребител

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов яростно нападна президента Румен Радев и фактически го обвини, че нарочно е променял изисквания за да облагодетелства избора на Gripen. Това той направи в интервю за Нова телевизия днес, 23 септември 2017 г.

Меню