Швеция започва работа по следващия си изтребител

429 прочитания

Швеция започва работа по програма за намиране на нов изтребител. Това се вижда в проектобюджета на страната за 2021 г., който бе публикуван вчера, 7 юли 2020 г.

Фазата, която обхваща периода 2021 – 2025 г. и може да включва проучвания, разработки на нови технологии и изпитания, включително и такива с един или повече международни партньори. Целта е да се дефинират необходимостите на бойната авиация в бъдеще.

В проектобюджета не се казва точно колко средства се планират да се отделят за тези дейности в петгодишния период, който обхващат.

Полуофициално е известно, че Швеция разглежда четири варианта за следващия си боен самолет – по-нататъшно развитие на Gripen, присъединяване към британския проект Tempest, присъединяване към друг международен проект или самостоятелна разработка на нов боен самолет.

През миналата година Швеция прие „Бяла книга” за отбраната и въоръжените си сили, според което между 2035 и 2040 г. трябва да започне заменя на сега използваните Gripen C/D. Към този момент шведските ВВС трябва да се състоят от 60 от новите Gripen E и 40 броя модернизирани Gripen C/D. Gripen E (на снимката), който трябва да влезе на въоръжение през 2023 г. ще бъде заменен след 2050 г.

Проектобюджетът за отбрана на Швеция за 2021 г. възлиза на 62,2 млрд. шведски крони (€5,98 млрд.).

Свързани теми

Предишна публикация
Румъния търси доставка на спасителни хеликоптери
Следваща публикация
Saab стартира производството на Gripen в Бразилия
429 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Испания се присъединява към френско-германския проект за нов изтребител

Испания ще се присъедини към френско-германския проект за създаване на изтребител от следващо поколение (NGF) в рамките на по-широката програма за създаване на бъдеща бойна въздушна система (FCAS). Това съобщава Jane’s.

Премиерът Борисов: И мен ме е страх да летя в лошо време

„Така, че моите уважения към неразположението им (на военните пилоти – бел. ред.). Да, времето е лошо и мен ме е страх в такова време да летя, но летя, когато имам задача”, така премиерът Бойко Борисов коментира днес, 25 октомври 2017 г., вчерашния случай в авиобаза Граф Игнатиево.

Меню