Близка среща между ирански A310 и американски F-15

318 прочитания

Няма сериозно пострадали при инцидента

Многоцелеви изтребители F-15E от състава на ВВС на САЩ са опознали визуално ирански пътнически самолет Airbus A310 над Сирия. При това, обаче на борда на пътническия самолет е настъпило паника, а пилотите му са били принудени да маневрират.

Инцидентът е станал вчера, 23 юли 2020 г., когато A310 на иранската авиокомпания Mahan Air е извършвал редовен полет между Техеран и Бейрут. На около 300 km от ливанската столица, приблизително там, където се срещат границите на Ирак, Йордания и Сирия, лайнерът се е срещнал с изтребители F-15.

Според първоначалните съобщения на иранската държавна телевизия, изтребителите са били израелски и са „тормозили” пътническия самолет, приближавали са се на под 100 m от него и е принудил екипажът да смени рязко височината, което е причинило леки наранявания при част от пасажерите.

По-късно, Централното командване на САЩ (USCENTCOM) излезе със съобщение, че изтребителите, които са се доближили до иранския A310 принадлежат на ВВС на САЩ. Според USCENTCOM, изтребителите F-15E са извършили визуално опознаване на лайнера, като не са се приближили на повече от 1000 m от него. Изтребителите са били на рутинна мисия в района и са получили задача да опознаят самолета, който е прелитал над американската база Ал-Танф, която се намира на сирийска територия. От USCENTCOM са заявили, че всичко това е извършено професионално и в рамките на утвърдените международни практики.

Записите на полета на иранския A310 от сайта Flightradar24, показват, че действително има рязка промяна във височината на полета на самолета. Машината се е движела на височина от 10 200 m, след което рязко се е издигнала на 10 400 m останала е там две минути и отново е слязла на първоначалната си височина.

Възможно е маневрите на екипажа да са били продиктувани от системата за предотвратяване на сблъсъци в полет TCAS. Американските F-15E също разполагат с такава система, като от Пентагона са потвърдили пред Fox News, че американските пилоти са получили звукова сигнализация, че се доближават до друг самолет, но ситуацията е била описана, като безопасна.

Засега няма индикации, че иранския A310 се е движил извън трасето си или е будел каквото и да е подозрение. Това е пореден епизод в напрегнатите отношения между САЩ и Иран.

Свързани теми

Предишна публикация
Изпратиха първите пет Rafale за Индия
Следваща публикация
САЩ поръчаха новопроизведени F-15EX
318 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Подписването на договора за разработка на FCAS може да се забави

Подписването на договора за разработката на френско-германския боен самолет от следващо поколение FCAS може да се забави, защото двете страни не могат да постигнат съгласие за експортните режими за въоръжението, което ще създадат, както и за това как да изглежда програмата за създаване на нов основен боен танк. Това съобщава германският бизнес вестник Handelsblatt.

TAI получи над $1 млрд. за работа по TFX

Турската компания TAI е получила 4,8 млрд. турски лири (около $1,16 млрд.) за финансиране на първоначалната фаза на проектиране на проека за изтребител от следващо поколение TF-X. Това съобщава турското издание Daily Sabah.

Свръхнатоварване в бойното дежурство отчитат в Граф Игнатиево

На 11 януари 2018 г. в авиобаза Граф Игнатиево се проведе годишният анализ на подготовката на личния състав от базата в присъствието на командира на Военновъздушните сили генерал-майор Цанко Стойков. Това съобщиха от авиобазата.

Меню