САЩ обвиниха Русия, че тества анти-сателитно оръжие

173 прочитания

Съединените щати обвиниха Русия, че изпитва на орбита анти-сателитно оръжие. Това е станало на 15 юли 2020 г., а обвиненията бяха отправени вчера, 23 юли.

Според Космическото командване на САЩ, има неопровержими доказателства, че на орбита е бил извършен тест на анти-сателитно оръжие, без реално разрушаване на целта. Според съобщението, руски сателит е изстрелял неизвестно малко маневриращо устройство, което се е доближило до друг руски сателит – Космос 2535.

Тестът е бил извършен от сателита Космос 2543. Той беше пуснат на орбита от борда на друг сателит – Космос 2542, който от своя страна бе изстрелян на орбита от военния космодрум Плисецк през ноември 2019 г (на снимката). Профила на мисията на двата сателита наподобяват този на други два сателита изстреляни от Плисецк през 2017 г.

Руското МО твърди, че тези изпитания са свързани с тестване на способности за доближаване на други обекти на орбита и тяхното заснемане. Точно нещо такова бе изпитано през февруари 2020 г. Космос 2542 и Космос 2543 синхронизираха орбитите си с американския разузнавателен сателит USA 245 и се доближиха до него. След това, Космос 2543 се доближаваше до редица други руски сателити на орбита.

Русия, САЩ, Китай и Индия разполагат с възможност да унищожават противникови сателити използвайки наземни средства. В последните години САЩ използват безпилотната совалка X-37B за редица тестове на орбита, като са отбелязвани и пускания на малки обекти от борда на совалката.

Свързани теми

Предишна публикация
Virgin Galactic показа дизайна на кабината на SpaceShipTwo
Следваща публикация
Прогресс МС-15 достигна МКС за под четири часа
173 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Действията на екипажа при катастрофата на Суперджет 100 будят въпроси

Действията на екипажа на катастрофиралия Суперджет 100 повдигат много въпроси за подготовката му. Това става се чете в бюлетин за безопасност на полетите, публикуван вчера, 17 май 2019 г., от „Росавиация“ (руската цивилна авиационна агенция).

Ми-8 катастрофира в Сибир

Ми-8АМТ катастрофира днес, 4 август 2018 г., с 18 човека на борда си при излитане в Сибир. Всички намиращи се във вертола са загинали.

Екипажът на Союз МС-07 се завърна на земята

55-ият екипаж на Международната космическа станция (МКС) успешно се завърна на Земята. Спускаемата капсула на космическия кораб Союз МС-07 се приземи успешно в Казахстан днес, 3 юни 2018 г., следобед.

Союз МС-12 се скачи с МКС

Космическият кораб Союз МС-12 се скачи успешно с Международната космическа станция (МКС). Това стана рано сутринта днес, 15 март 2019 г.

Меню