САЩ обвиниха Русия, че тества анти-сателитно оръжие

173 прочитания

Съединените щати обвиниха Русия, че изпитва на орбита анти-сателитно оръжие. Това е станало на 15 юли 2020 г., а обвиненията бяха отправени вчера, 23 юли.

Според Космическото командване на САЩ, има неопровержими доказателства, че на орбита е бил извършен тест на анти-сателитно оръжие, без реално разрушаване на целта. Според съобщението, руски сателит е изстрелял неизвестно малко маневриращо устройство, което се е доближило до друг руски сателит – Космос 2535.

Тестът е бил извършен от сателита Космос 2543. Той беше пуснат на орбита от борда на друг сателит – Космос 2542, който от своя страна бе изстрелян на орбита от военния космодрум Плисецк през ноември 2019 г (на снимката). Профила на мисията на двата сателита наподобяват този на други два сателита изстреляни от Плисецк през 2017 г.

Руското МО твърди, че тези изпитания са свързани с тестване на способности за доближаване на други обекти на орбита и тяхното заснемане. Точно нещо такова бе изпитано през февруари 2020 г. Космос 2542 и Космос 2543 синхронизираха орбитите си с американския разузнавателен сателит USA 245 и се доближиха до него. След това, Космос 2543 се доближаваше до редица други руски сателити на орбита.

Русия, САЩ, Китай и Индия разполагат с възможност да унищожават противникови сателити използвайки наземни средства. В последните години САЩ използват безпилотната совалка X-37B за редица тестове на орбита, като са отбелязвани и пускания на малки обекти от борда на совалката.

Свързани теми

Предишна публикация
Virgin Galactic показа дизайна на кабината на SpaceShipTwo
Следваща публикация
Прогресс МС-15 достигна МКС за под четири часа
173 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Удар между първа и втора степен на ракетата-носител е причина за инцидента със Союз МС-10

Удар между един от блоковете на първата степен на ракетата-носител Союз-ФГ с втората ѝ степен е причина за инцидента от 11 октомври 2018 г., когато на орбита трябваше да бъде изведен космическия кораб Союз МС-10.

Лошото време отложи старта на Crew Dragon за събота

Лошите метеорологични условия попречиха на Crew Dragon да бъде изстрелян днес, 27 май 2020 г. от космическия център Кенеди. Следващият опит за старт ще бъде направен тази събота, 30 май.

Меню