САЩ поръчаха новопроизведени F-15EX

391 прочитания
F-15EX

На 13 юли Департамента (министерството) по отбрана на САЩ възложи на самолетостроителната корпорация Boeing договор за производството на първата партида (Lot 1) изтребители F-15EX, на обща стойност $1,2 млрд.

Договорът включва конструиране, разработка, интеграция, производство, изпитания, верификация, сертификация, доставка, поддръжка и модификация на осем самолета, както и доставка на резервни части, оборудване за наземна поддръжка, учебни пособия, технически данни и техническа поддръжка. Работите по договора трябва да бъдат приключени на 31 декември 2023 г.

През миналата година, в очакване на поръчката от Пентагона, Boeing започна производството на първите два самолета, който в момента са в етап на окончателно сглобяване. Първите осем самолета ще бъдат базирани в авиобазата Еглин, Флорида, където ще преминат оперативни изпитания. Първите две машини се очаква да бъдат доставени през финансовата 2021 г. (започваща на 1 октомври 2020 г. в САЩ ), а останалите шест през финансовата 2023 г. На снимката е показан първият самолет F-15EX за ВВС на САЩ в завода на Boeing в Сейнт Луис, щата Мисури.

През юни Пентагона възложи на двигателостроителя General Electric договор за доставка на първата партида двигатели на обща стойност $100,4 млн. Поръчката включва 19 двигателя F110-129 – 16 за монтиране на самолетите и три резервни.

Този договор е част от голямата поръчка, която има продължителност 10 години за даване на поръчки и 15 години за тяхното изпълнение, на максимална стойност $22,89 млрд. за разработката на варианта F-15EX на многоцелевия изтребител F-15 за ВВС на САЩ, неговото производство и съпътстващи доставки и услуги. Общата бройка на самолетите, планирани да бъдат поръчани в идните 10 години е до 144, като на първо време ще бъдат поръчани 76. Има дори перспектива покупките да достигнат 200 броя, достатъчни за осем бойни и учебни ескадрили. Първите осем самолета са били поръчани през финансовата 2020 г., а през финансовата 2021 г. ще бъдат поръчани още 12 броя.

F-15EX се представя като най-изгодния от ценова гледна точка вариант за опресняване на бойните възможности на изтребителния авиопарк на ВВС на САЩ, съставен от F-15C/D, произведени през 80-те години на миналия век. Планира се всички стари изтребителни варианти на F-15 (две ескадрили от състава на редовните ВВС и шест от състава на Националната гвардия) да бъдат заменени от новия F-15EX. Според Boeing единичната цена на F-15EX (само на самолета) е от порядъка на $80 млн., без двигателите, които се поръчват отделно.

F-15ЕX (първоначално наричан F-15X) за ВВС на САЩ е създаден на базата F-15 Advanced Eagle – дълбоко подобрение на двуместните F-15E, което включва AESA радар, нови и по-големи дисплеи в пилотската кабина, нова система за самозащита и други. Изтребителят се произвеждан за бойната авиация на Катар, а ВВС на САЩ планират да летят на него основно с един пилот.

Свързани теми

Предишна публикация
ВВС на САЩ вземат турските F-35А
Следваща публикация
Индонезия се интересува от австрийските Eurofighter
391 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Катар започна плащания по договора за Eurofighter и Hawk

Катар е започнал да прави плащания по сделката за придобиване на 24 многоцелеви изтребители Eurofighter Typhoon и девет реактивни учебно-тренировъчни самолети BAE Systems Hawk. С това практически е започнало изпълнението на договора.

Плевнелиев поиска да не се влага повече в МиГ-29

Бившият президент и главнокомандващ Росен Плевнелиев поиска да не бъдат влагани повече пари в МиГ-29, след като България ще купува F-16, който щял да позволи внедряването на 5G мрежа. Това каза той днес, 7 май 2019 г.

Меню