САЩ поръчаха новопроизведени F-15EX

402 прочитания
F-15EX

На 13 юли Департамента (министерството) по отбрана на САЩ възложи на самолетостроителната корпорация Boeing договор за производството на първата партида (Lot 1) изтребители F-15EX, на обща стойност $1,2 млрд.

Договорът включва конструиране, разработка, интеграция, производство, изпитания, верификация, сертификация, доставка, поддръжка и модификация на осем самолета, както и доставка на резервни части, оборудване за наземна поддръжка, учебни пособия, технически данни и техническа поддръжка. Работите по договора трябва да бъдат приключени на 31 декември 2023 г.

През миналата година, в очакване на поръчката от Пентагона, Boeing започна производството на първите два самолета, който в момента са в етап на окончателно сглобяване. Първите осем самолета ще бъдат базирани в авиобазата Еглин, Флорида, където ще преминат оперативни изпитания. Първите две машини се очаква да бъдат доставени през финансовата 2021 г. (започваща на 1 октомври 2020 г. в САЩ ), а останалите шест през финансовата 2023 г. На снимката е показан първият самолет F-15EX за ВВС на САЩ в завода на Boeing в Сейнт Луис, щата Мисури.

През юни Пентагона възложи на двигателостроителя General Electric договор за доставка на първата партида двигатели на обща стойност $100,4 млн. Поръчката включва 19 двигателя F110-129 – 16 за монтиране на самолетите и три резервни.

Този договор е част от голямата поръчка, която има продължителност 10 години за даване на поръчки и 15 години за тяхното изпълнение, на максимална стойност $22,89 млрд. за разработката на варианта F-15EX на многоцелевия изтребител F-15 за ВВС на САЩ, неговото производство и съпътстващи доставки и услуги. Общата бройка на самолетите, планирани да бъдат поръчани в идните 10 години е до 144, като на първо време ще бъдат поръчани 76. Има дори перспектива покупките да достигнат 200 броя, достатъчни за осем бойни и учебни ескадрили. Първите осем самолета са били поръчани през финансовата 2020 г., а през финансовата 2021 г. ще бъдат поръчани още 12 броя.

F-15EX се представя като най-изгодния от ценова гледна точка вариант за опресняване на бойните възможности на изтребителния авиопарк на ВВС на САЩ, съставен от F-15C/D, произведени през 80-те години на миналия век. Планира се всички стари изтребителни варианти на F-15 (две ескадрили от състава на редовните ВВС и шест от състава на Националната гвардия) да бъдат заменени от новия F-15EX. Според Boeing единичната цена на F-15EX (само на самолета) е от порядъка на $80 млн., без двигателите, които се поръчват отделно.

F-15ЕX (първоначално наричан F-15X) за ВВС на САЩ е създаден на базата F-15 Advanced Eagle – дълбоко подобрение на двуместните F-15E, което включва AESA радар, нови и по-големи дисплеи в пилотската кабина, нова система за самозащита и други. Изтребителят се произвеждан за бойната авиация на Катар, а ВВС на САЩ планират да летят на него основно с един пилот.

Свързани теми

Предишна публикация
ВВС на САЩ вземат турските F-35А
Следваща публикация
Индонезия се интересува от австрийските Eurofighter
402 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Израел призна, че е използвал F-35I в реален бой

Израел призна, че е използвала своите изтребители от следващо поколение F-35I Adir в реални боеве. Това стана днес, 22 май 2018 г., а признанието е на командирът на израелските ВВС.

Германия е поискала класифициран брифинг за изтребителите на Boeing

Германия е изискала от САЩ класифициран брифинг за възможностите на изтребителите произведени от Boeing. Страната оглежда варианти за замяна на ударните самолети Tornado към 2025 г. Това съобщава Reuters.

Saab представи агресорски вариант на Gripen

Шведската отбранителна компания Saab представи нов вариант на своя многоцелев изтребител Gripen. Машината, която е назована Gripen Aggressor, е предназначена да изпълнява агресорски задачи при обучението на пилоти-изтребители.

Държавният секретар на САЩ е обещал на премиера Борисов, че F-16 ще влезе в българския бюджет

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео е обещал, че американската оферта за F-16 ще влезе в българския бюджет и е заявил, че очаква в най-скоро време страната да избере своя нов изтребител. Това е казал той в разговор с премиера Бойко Борисов, който е станал вчера, 18 декември 2018 г.

Меню