ВВС на САЩ вземат турските F-35А

509 прочитания

Департаментът по отбрана на САЩ съобщи на 20 юли 2020 г., че осем изтребителя F-35A от партида 14 (Lot 14), оригинално предназначени за Турция ще бъдат предадени на ВВС на САЩ.

Това действие е следствие от поръчката на Турция за руски зенитно-ракетни комплекси С-400, която доведе до санкции от страна САЩ с изключване от програмата F-35. Преди доставка самолетите ще бъдат модифицирани, за да отговорят на изискванията на ВВС на САЩ.

Lot 14 включва доставката на общо 14 самолета на стойност $861,7 млн., като турските машини са били планирани за доставка през 2022-2023 г., а поръчката е направена през финансовата 2020 г. Единичната цена на самолетите от Lot 14 e $77,9 млн.

Турция планираше да закупи 100 броя F-35А, и имаше сериозно индустриално участие в програмата за производство на самолетите, предназначени за всички клиенти. В момента на изключване на Турция от програмата през юни 2019 г. първият F-35А за ВВС на страната е бил вече произведен и използван за обучение на летателен и инженерно-технически състав, провеждано в САЩ, в авиобазите Люк, щата Аризона и Еглин, щата Флорида. Самолетът, официално представен след завършване на сглобяването през юни 2018 г., обаче така и не е бил официално доставен на ВВС на Турция.
Към юни 2019 г. в САЩ са се намирали още 42 турски пилоти, преминаващи приучване на F-35А, като 18 от тях е трябвало да завършат обучението си през същия месец. На 31 юли турските представители в Съвместния програмен офис на F-35 в Кристъл Сити, щата Вирджиния, са получили забрана за достъп по помещенията на офиса.

Към януари 2020 г., общо 24 самолета F-35А за Турция са били в различни етапи на производство, като Вашингтон и Анкара все още не били постигнали споразумение какво ще стане с тях. След това се появиха съобщения, че военния бюджет на САЩ ще получи допълнителни $30 млн., които ще използват за прелитане на първите шест F-35А (от Lot 10 и Lot 11), предназначени за Турция, от завода във Форт Уърт, Тексас до място за дългосрочно съхранение, където ще изчакат окончателното решение за тяхното използване. В проекта за военен бюджет за 2021 се съдържат средства за приемане, използване и модифициране на тези първи шест F-35А от ВВС на САЩ.

Същевременно турски предприятия ще продължат да произвеждат части за програмата F-35 до март 2022 г. При нормалния ход на програмата те произвеждаха общо 937 части, от които 400 се произвеждаха само в Турция.

Свързани теми

Предишна публикация
Полетя първият предназначен за Германия Heron TP
Следваща публикация
САЩ поръчаха новопроизведени F-15EX
509 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Полша възстанови полетите с МиГ-29

След близо четиримесечно прекъсване полските изтребителки МиГ-29 възстановиха полетите си. Това е станало на 5 ноември 2018 г. с полети от 23-та тактическа авиобаза Минск Мазовецки.

Полша купува ескадрила F-35, а втората остава за след 2026 г.

Полша ще купи на първо време само една ескадрила от 16 изтребителя F-35A, а останалите машини от този тип ще бъдат договорени след 2026 г. Това е заявил заместник-министъра на отбраната на страната Войчех Скуркевич по време на дебати в Парламента на страната.

Какво пише и какво не в проекта за нов боен самолет?

На 16 май 2018 г. Министерски съвет (МС) прие проектът за инвестиционен разход „Придобиване на нов тип боен самолет”. Той бе внесен в Народното събрание (НС), където трябва да мине през одобрението на комисиите по отбрана и финанси, а след това ще бъде гласуван в пленарна зала.
Както пише в проекта и какво липсва в него?

Гърция ще купува Rafale?

Гърция води сериозни разговори за покупката на многоцелеви изтребители Dassault Rafale. Това съобщават редица гръцки…

Проектирането на Hürjet приключи

Проектирането на турският свръхзвуков учебно-тренировъчен самолет Hürjet е приключило. Това съобщиха от производителя TAI на…

Министър Каракачанов подписа договорите за доставка на F-16

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов подписа днес, 11 юли 2019 г., четири договора за доставката на осем изтребителя F-16C/D Block 70 и съпътстващо оборудване и въоръжение. Стойността на сделката е $1,265 млрд.

Меню