Полетя първият предназначен за Германия Heron TP

319 прочитания

Първият безпилотен апарат Heron TP предназначен за Германия изпълни първия си полет днес, 26 юли 2020 г. Това съобщиха от компанията производител IAI.

Полетът е бил осъществен в Израел и е преминал без забележки.

Германската версия на Heron TP се разработва съвместно от IAI, израелското МО и Airbus DS Airborne Solutions. От израелското МО са отбелязали, че това е исторически момент в стратегическото сътрудничество между Германия и Израел, тъй като за първи път в израелското небе полита безпилотен апарат предназначен за Луфтвафе.

През юни 2018 г. Германия подписа договор с Израел и IAI за получаването под лизинг на седем броя Heron TP. Пет от тях ще бъдат използвани за оперативни задачи, а останалите два ще се използват за учебни цели. Стойността на договора бе €900 млн., от които €720 млн. е за производство и разработка на самите апарати, а останалите пари са за използването на съоръжения и услуги на израелската държава.

Продължителността на лизинга е седем години, като в договора има опция за удължаването му.

Heron TP е експортна версия на безпилотния апарат Eitan. Той е от клас MALE (medium-altitude, long endurancе), тоест оперира на средна височина и има голяма продължителност на полета. Апаратът може да използва оръжия, но в Германия ще се използва само за задачи по разузнаване и наблюдение.

Свързани теми

Предишна публикация
AG600 започна полети от море
Следваща публикация
ВВС на САЩ вземат турските F-35А
319 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Франция и Германия подписаха първите договори за разработка на изтребител от следващо поколение

Правителствата на Франция и Германия подписаха договори с Airbus, Dassault, Safran Aircraft Engines и MTU Aero Engines за старт на разработката на изтребителя и безпилотните системи от следващо поколение, известни като програмата Future Air Combat System (FCAS). Това стана днес, 7 февруари 2019 г.

Хърватска избра употребявани израелски F-16

Съветът по отбрана на Хърватска взе решение, че израелската оферта за употребявани изтребители F-16 е най-добра, с което формално приключи процеса по избор на нов изтребител за страната.

Airbus Helicopters се радва на добър военен бизнес с H145

Европейският вертолетостроител Airbus Helicopters се радва на добър военен бизнес със своя двудвигателен модел H145, като и се предвижда моделът да продължи да се развива. Това съобщава Flightglobal.

Меню