AG600 започна полети от море

106 прочитания

Китайската летяща амфибия AG600 е започнала полети от море. Събитието е станало вчера, 26 юли 2020 г. и за него съобщи местната държава информационна агенция Xinhua.

Изпитанията са проведени в акваторията на пристанищния град Циндао, който се намира на Жълто море. На сутринта на 26 юли, амфибията е излетяла от летището на близкия град Жъджао, приземила се е в морето край Циндао, престояла е няколко минути във водата, след което е излетяла от морето обратно за Жъджао.

Изпитанията са преминали нормално, а летецът-изпитател и командир на четиричленния екипаж, Жао Шенг е потвърдил, че самолетът се е държал идеално и е много горд от проведените тестове.

Шенг е отбелязал, че морето е било абсолютно спокойно, което е било малко предизвикателство за AG600. Според него, в бъдеще ще се проведат още тестове при по-бурно море.

От октомври 2018 г. AG600 провежда полети от вода, но от язовири във вътрешността на Китай.

AG600 има максимална излетна маса от 53,5 тона, дължина от 36,9 m, размах на крилото от 38,8 m и далечина на полет от 5000 km. При максимално икономична скорост от 500 km/h продължителността на полета е около 12 часа. Самолетът се задвижва от четири турбовитлови двигатели WJ6 с излетна мощност от по 5100 shp.

С тези размери AG600 ще се превърне в най-голямата летяща амфибия (тоест, може да излита и каца, както от писти, така и от вода) в момента. В исторически план най-голямата летяща амфибия е била съветската А-40 (максимална излетна маса от 90 тона), но проектът е отдаван прекратен.

До момента има поръчки за машината от различни китайски цивилни и парацивилни клиенти. Основните задачи на AG600 ще включват операции по търсене и спасяване (възможност за евакуация на до 50 човека) и пожарогасене (възможност за хвърляне на 12 тона вода).

Спекулира се, че AG600 ще има и военно предназначение, като амфибията ще се използва за логистично осигуряване на китайските военни гарнизони в Южнокитайско море.

Официално проектът съществува от 2009 г., но реално по проекта се работи от 80-те години. Първият прототип бе завършен през юли 2016 г. и се очакваше дебютния полет на амфибията да стане факт тази година, но технически проблеми от необявено естество забавиха това. В крайна сметка, AG600 полетя на 24 декември 2017 г.

Свързани теми

Предишна публикация
Полетя първият предназначен за Германия Heron TP
Следваща публикация
Изпратиха първите пет Rafale за Индия
106 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Сърбия иска китайски въоръжени БЛА

Сърбия планира да купи въоръжени китайски безпилотни апарати. Това е заявил заместник-министъра на отбраната на страната Ненад Милорадович, след визита в Китай, цитиран от местния сайт B92.

Китай показа транспортен БЛА

Китай демонстрира безпилотен самолет, чиято основна функция ще е доставка на малки товари до отдалечени гарнизони. Машината се нарича AT200 и е разработена от Китайската академия на науките.

Мианмар официално показа своите JF-17

Мианмар отбеляза 71-вата годишнина от създаването на военната авиация на страната и в рамките на официалната церемония бяха демонстрирани и първите леки изтребители JF-17, които страната започна да получава през миналата година.

Нигерия се готви да получи JF-17

Нигерийските ВВС се готви да готвят да получат първите три леки еднодвигателни изтребители JF-17. Това…
Меню