Грузия обновява бойната си авиация

463 прочитания

Грузия ще ремонтира и модернизира всички свои налични щурмови самолети Су-25 и щурмови вертолети Ми-24. Това съобщиха от МО на страната на 24 юли 2020 г.

Бригадата военна авиация и ПВО към Сухопътните войски на страната е започнал да разглобява наличните Су-25 и Ми-24, намиращи се в авиобаза Марнеули, и да ги превозва към авиоремонтното предприятие „Тбилавиамшени”, намиращо се в столицата Тбилиси. Ремонтът на апаратите ще се осъществява в „Тбилавиамшени”, а модернизацията ще се проведе пак там, но с помощта на научно-изследователските институти на грузинското МО.

Тези мероприятия се осъществяват в рамките на плана за развитие и обновяване на въоръжените сили на страната. Освен ремонт и модернизация на Ми-24 и Су-25 се предвижда и обновяване на наземната инфраструктура и обучение за летателния и технически персонал.

Не се дават детайли за цената на програмата и сроковете за изпълнение, нито за обема на модернизацията.

Формално, Грузия разполага с 12 броя Су-25 (от тях, два са двуместни) и пет броя Ми-24 (два от версията В и три от версията П).

След войната с Русия през 2008 г., състоянието на бойната авиация на Грузия е плачевно. През 2010 г. бяха закрити ВВС на страната и принизени за бригада в състава на Сухопътни войски. През 2016 и 2017 г. многократно бе заявено, че Грузия ще се откаже от бойната си авиация, тъй като не може да я поддържа (към този момент Су-25 летяха епизодично), а руските сили в района са прекалено силни и бойното използване на щурмови самолети и вертолети е обречено на неуспех. Вместо това, Грузия планираше да купи голям брой безпилотни апарати, включително и въоръжени такива.

Очевидно тези планове са претърпели промяна.

Свързани теми

Предишна публикация
Сърбия със заявка за по-нататъшно обновяване на военната си авиация
Следваща публикация
Изпратиха първите пет Rafale за Индия
463 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Филипините ще получат T129

Филипините все пак ще получат турските щурмови вертолети T129, които поръчаха през миналия септември. Това…

Египет желае да купи 10 броя AH-64E

Египет е проявил желание да закупи 10 щурмови вертолети AH-64E Apache. Това се чете в съобщението, което е изпратила Агенцията за сътрудничество в областта на отбраната и сигурността на САЩ (DSCA) към Конгреса на САЩ.

Бахрейн подписа за 12 броя AH-1Z

Бахрейн потвърди, че е подписал договор за 12 щурмови вертолета Bell AH-1Z Viper. Това става половин година, след като Държавният департамент на САЩ одобри експортната сделка.

Четирима кандидати за ремонта на Ми-17 и Ми-24

Четири компании са кандидати за обществената поръчка за ремонта на два вертолета Ми-17 и четири броя Ми-24. Това се вижда от протокол от работата на комисията, оценяваща офертите, публикуван на сайта за обществени поръчки на МО вчера, 9 октомври 2018 г.

Меню