Грузия обновява бойната си авиация

466 прочитания

Грузия ще ремонтира и модернизира всички свои налични щурмови самолети Су-25 и щурмови вертолети Ми-24. Това съобщиха от МО на страната на 24 юли 2020 г.

Бригадата военна авиация и ПВО към Сухопътните войски на страната е започнал да разглобява наличните Су-25 и Ми-24, намиращи се в авиобаза Марнеули, и да ги превозва към авиоремонтното предприятие „Тбилавиамшени”, намиращо се в столицата Тбилиси. Ремонтът на апаратите ще се осъществява в „Тбилавиамшени”, а модернизацията ще се проведе пак там, но с помощта на научно-изследователските институти на грузинското МО.

Тези мероприятия се осъществяват в рамките на плана за развитие и обновяване на въоръжените сили на страната. Освен ремонт и модернизация на Ми-24 и Су-25 се предвижда и обновяване на наземната инфраструктура и обучение за летателния и технически персонал.

Не се дават детайли за цената на програмата и сроковете за изпълнение, нито за обема на модернизацията.

Формално, Грузия разполага с 12 броя Су-25 (от тях, два са двуместни) и пет броя Ми-24 (два от версията В и три от версията П).

След войната с Русия през 2008 г., състоянието на бойната авиация на Грузия е плачевно. През 2010 г. бяха закрити ВВС на страната и принизени за бригада в състава на Сухопътни войски. През 2016 и 2017 г. многократно бе заявено, че Грузия ще се откаже от бойната си авиация, тъй като не може да я поддържа (към този момент Су-25 летяха епизодично), а руските сили в района са прекалено силни и бойното използване на щурмови самолети и вертолети е обречено на неуспех. Вместо това, Грузия планираше да купи голям брой безпилотни апарати, включително и въоръжени такива.

Очевидно тези планове са претърпели промяна.

Свързани теми

Предишна публикация
Сърбия със заявка за по-нататъшно обновяване на военната си авиация
Следваща публикация
Изпратиха първите пет Rafale за Индия
466 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Заради беларуския ремонт на Су-25 Народното събрание прие законови промени

Чрез законови промени в последния момент, Народното събрание даде възможността МО само да си издава разрешения за експорт на въоръжение, като по такъв начин се преодолява патовата ситуация около ремонта на Су-25 в Беларус. Това стана днес, 31 юли 2019 г.

Ремонтът на Су-25 отприщи страсти в Парламента

Обвинения и контра обвинения за ремонта на щурмовите самолети Су-25 прозвучаха днес, 1 ноември 2018 г., в Народното събрание. От БСП обявиха, че става въпрос за „грабеж”, докато военният министър заподозря в нападките на опозицията лобизъм за определена фирма.

Leonardo се опитва да пласира AW249 в Полша

Leonardo се опитва да пласира разработвания в момента щурмови вертолет AW249 в Полша. Италианската компания подписа днес, 11 юли 2018 г., споразумение за сътрудничество в полската компания PGZ.

Меню