Изпратиха първите пет Rafale за Индия

236 прочитания

Първите пет многоцелеви изтребителя Rafale предназначени за индийските ВВС излетяха днес, 27 юли 2020 г., от Франция. Това съобщава производителя Dassault.

Самолетите, управлявани от индийски пилоти, са излетели от френската авиобаза Мериняк, намираща се в Югозападна Франция, и са се отправили за индийската авиобаза Амбала, където ще станат част от 17-та ескадрила „Golden Arrows”.

В рамките на прелитането, което ще стане на два етапа, ще бъдат извършени няколко дозареждания във въздуха от танкери A330 MRTT, от състава на френските ВВС.

Изтребителите са били изпратени от индийския посланик във Франция и от изпълнителния директор на Dassault Ерик Трапие. Първите Rafale бяха официално предадени на индийското правителство през октомври 2019 г., след което бяха използвани за обучение на летателен и инженерно-технически състав.

Петте самолета са част от сделката за общо 36 машини, които настоящото индийско правителство на премиера Нарендра Моди подписа през 2016 г. Тази сделка е фактическа останка от мегасделката по програмата MMRCA, която предвиждаше покупката на 126 многоцелеви изтребителя.

През януари 2012 г. Rafale бе обявен за победител в конкурса, който предвиждаше покупката на 18 изтребителя в готово състояние, а останалите 108 трябваше да се сглобяват в Индия от HAL.

След три години на безплодни преговори, проектът пропадна, тъй като френската и индийската страна не успяха да се договорят за основни моменти по нея, включително цени, трансфер на технологии, контрол върху качеството и други.

На база на правната рамка от проекта MMRCA през 2016 г. бе подписан договор за 36 броя Rafale, които ще се сглобяват във Франция и които трябва да помогнат за закърпване на все по-намаляващата въздушна индийска мощ.

Индийските Rafale са от стандарта F3R, който е актуален за изтребителя в момента. Индия е поискала на самолета да се интегрира израелския целеоказващ контейнер Litening, тъй като той е стандартен за индийските ВВС. В бъдеще се планира и интеграцията на свръхзвуковата ракета BrahMos-NG, която се разработва в момента. Друго индийско оръжие, планирано за интеграция, е ракетата „въздух-въздух” Astra.

Цялата доставка на всички 36 изтребителя, ще се реализира до края на 2022 г. Индия е третият експортен клиент на типа след Египет и Катар.

Свързани теми

Предишна публикация
Грузия обновява бойната си авиация
Следваща публикация
AG600 започна полети от море
236 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Показаха пълномащабен макет на KF-X

Пълномащабен макет на бъдещия южнокорейски изтребител KF-X бе демонстриран официално днес, 15 октомври 2019 г., в рамките на отбранителната изложба ADEX.

Министър Каракачанов заподозря, че някой изкуствено създава недоволство в Граф Игнатиево

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заподозря, че някой изкуствено създава напрежението в авиобаза Граф Игнатиево. Това каза той днес, 24 октомври 2017 г., след като по-рано бяха отменени всички полети в базата, поради неподготвеност за изпълнение на летателните задачи.

Гърция продължава преговорите за модернизация на част от своите F-16

Гръцкото правителство продължава да преговаря със САЩ и Lockheed Martin за модернизация на част от своите изтребители F-16 и се очаква в близки срокове да се вземе окончателното решение за вида и обема на модернизацията. Това съобщава гръцкия вестник Kathimerini.

Меню