Вертолет на ВМС участва в спасителна операция

196 прочитания
alt

Вертолет AS 565MB Panther от състава на ВМС на България изпълни днес, 28 юли 2020 г., операция по търсене и спасяване. Това съобщиха от Военноморските сили.

По искане на Морския спасителен координационен център – Варна, след резолюция на началника на отбраната, дежурният вертолет от авиобаза Чайка – Варна бордови номер 903 е излетял с мисия по търсене и спасяване, съобщиха от ВМС.

Причината е инцидент с човек зад борда от екипажа на търговски кораб, плаващ под индийски флаг. По време на инцидента корабът се е намирал на 95 морски мили (176 km) източно от град Варна. След два часа издирване от вертолета в района, морякът не е открит. Морският спасителен координационен център на Турция продължава операцията по издирване.

ВМС поддържат дежурство по аварийно-спасителна работа с вертолетите си от авиобаза Чайка. Българският флот в момента разполага с два броя AS 565MB Panther и един AS 365N3+ (цивилна версия на Panther).

Свързани теми

Предишна публикация
Подписаха договор за модернизация на японските F-15
Следваща публикация
Изпратиха първите пет Rafale за Индия
196 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Франция ще купи три E-2D

Франция скоро ще подпише договор за покупката на три летящи радара E-2D Advanced Hawkeye, предназначени…

МО се договори с Airbus Helicopters да прекрати арбитражното дело срещу употребяван вертолет

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов и вицепрезидентът на Airbus Helicopters Серж Дюран подписаха днес, 23 май 2018 г., спогодба, с която се урежда спор, предмет на арбитражно дело за неуредени отношения между Министерството на отбраната и Airbus Helicopters по договор от 2005 г. за доставка на хеликоптери Cougar и Panther. Това съобщиха от МО.

Полша купува AW101

Полша ще подпише договор с Leonardo Helicopters за покупката на тридвигателните вертолети AW101, които ще се използват от полските ВМС за борба с противникови подводници.

Меню