Подписаха договор за модернизация на японските F-15

242 прочитания

Американският самолетостроител Boeing подписа договор с японската компания Mitsubishi Heavy Industries (MHI) за модернизация на японския флот от изтребители F-15J. Това стана днес, 29 юли 2020 г.

В рамките на договора MHI ще получи всичко необходимо да извършва модернизацията на изтребителите – чертежи, инструменти, оборудване и други подобни. Японската компания ще разработи сама детайлния проект за модернизацията и ще изгради наземната инфраструктура, в която ще се извършва работата. Споразумението покрива работата по общо 98 броя F-15J, която ще започне през 2022 г. Стойността на договора не се съобщава.

F-15J ще бъдат преработени в нов вариант нарече JSI (Japanese Super Interceptor – японски супер прехващач). Модернизацията ще включва поставяне на нов AESA радар APG-82(v)1, като се поръчват 103 броя от него. Самолетът ще получи нов борден компютър и нова система за самозащита BAE Systems ALQ-239. На изтребителя ще се монтира и ново комуникационно оборудване. Пилотската кабина ще бъде изцяло обновена.

Днес Boeing разпространи илюстрации на F-15JSI (горе) на която се вижда изтребителя въоръжен с осем ракети „въздух-въздух” AIM-120 AMRAAM и единична ракета „въздух-повърхност” AGM-158 JASSM. Япония има намерение да получи JASSM.

Япония в момента експлоатира около 200 броя F-15J/DJ. Те са версия на F-15C/D, която има японска система за самозащита и японски дейтал линк. Повечето от тези самолети са строени по лиценз от Mitsubishi Heavy Industries в Япония. През годините изтребителите са преминавали през редица по-малки модернизации.

Страната взе решение за дълбока модернизация на част от своите F-15 в края на 2018 г. Първите 20 подобрени изтребителя трябва да са готови до 2023 г., а типа ще остане на въоръжение и след 2030 г.

Свързани теми

Предишна публикация
Пентагонът нае три компании за осигуряване на агресорски услуги
Следваща публикация
Сърбия със заявка за по-нататъшно обновяване на военната си авиация
242 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Апелативен бразилски съд отхвърли блокажа върху джойнтвенчъра на Embraer и Boeing

Бразилски федерален апелативен съд е отхвърлил решението с което друг съд в страната блокира създаването на джойнтвенчър между местната самолетостроителна компания Embraer и Boeing. Това съобщава Flightglobal.

Карго самолетите може да преминат към едночленни екипажи в обозримо бъдеще

Преминаването от двучленен към едночленен екипаж може да спести милиарди на авиационната индустрия, но за сега единствено това е реалистично да се случи на борда на карго авиокомпаниите. Това съобщава Reuters в свой репортаж по темата.

България и Гърция ще си сътрудничат в охраната на въздушното пространство на Македония

България и Гърция да си сътрудничат при охраната на въздушното пространство на Северна Македония. За това са се споразумели българският президент Румен Радев и гръцкия премиер Кириакос Мицотакис, по време на двустранната им среща в Атина провела се днес, 10 октомври 2019 г.

Qantas призова Airbus и Boeing за създаване на авиолайнер със свръхголяма далечина на полет

Изпълнителният директор на австралийската авиокомпания Qantas Алън Джойс призова производителите Airbus и Boeing да създадат пътнически самолет със свръхголяма далечина на полет, който да позволи изпълняването на директни полети от Австралия до Европа и Източното крайбрежие на САЩ.

Напрежение в словашкото правителство около покупката на F-16

Словашкото МО заяви, че е подписало споразумения за покупката на F-16, но часове по-късно премиерът на страната ги обяви за невалидни и това разпали сериозно напрежение в коалиционното правителство, което управлява Словакия.

Меню