Подписаха договор за модернизация на японските F-15

242 прочитания

Американският самолетостроител Boeing подписа договор с японската компания Mitsubishi Heavy Industries (MHI) за модернизация на японския флот от изтребители F-15J. Това стана днес, 29 юли 2020 г.

В рамките на договора MHI ще получи всичко необходимо да извършва модернизацията на изтребителите – чертежи, инструменти, оборудване и други подобни. Японската компания ще разработи сама детайлния проект за модернизацията и ще изгради наземната инфраструктура, в която ще се извършва работата. Споразумението покрива работата по общо 98 броя F-15J, която ще започне през 2022 г. Стойността на договора не се съобщава.

F-15J ще бъдат преработени в нов вариант нарече JSI (Japanese Super Interceptor – японски супер прехващач). Модернизацията ще включва поставяне на нов AESA радар APG-82(v)1, като се поръчват 103 броя от него. Самолетът ще получи нов борден компютър и нова система за самозащита BAE Systems ALQ-239. На изтребителя ще се монтира и ново комуникационно оборудване. Пилотската кабина ще бъде изцяло обновена.

Днес Boeing разпространи илюстрации на F-15JSI (горе) на която се вижда изтребителя въоръжен с осем ракети „въздух-въздух” AIM-120 AMRAAM и единична ракета „въздух-повърхност” AGM-158 JASSM. Япония има намерение да получи JASSM.

Япония в момента експлоатира около 200 броя F-15J/DJ. Те са версия на F-15C/D, която има японска система за самозащита и японски дейтал линк. Повечето от тези самолети са строени по лиценз от Mitsubishi Heavy Industries в Япония. През годините изтребителите са преминавали през редица по-малки модернизации.

Страната взе решение за дълбока модернизация на част от своите F-15 в края на 2018 г. Първите 20 подобрени изтребителя трябва да са готови до 2023 г., а типа ще остане на въоръжение и след 2030 г.

Свързани теми

Предишна публикация
Пентагонът нае три компании за осигуряване на агресорски услуги
Следваща публикация
Сърбия със заявка за по-нататъшно обновяване на военната си авиация
242 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Турция е близо до подписване за Су-35

Турция е близо до сключването на сделка с руското правителство за покупката на многоцелеви изтребители Су-35. Това съобщава водещият турски вестник Sabah, цитирайки собствени неназовани източници.

Castle Forge 2021

Станалите отдавна традиционни учения и летателни тренировки с ескадрили от ВВС на САЩ базирани в…

Беларус получи първите два Су-30СМ

Първите два многоцелеви изтребителя Су-30СМ предназначени за беларуските ВВС бяха официално получени днес, 13 ноември 2019 г. Това съобщи беларуското МО.

Индия получи своите първи Rafale

Индия официално получи своите първи четири многоцелеви изтребители Dassault Rafale DH/EH. Това стана днес, 8 октомври 2019 г. в линията за крайно сглобяване в Мериняк, край Бордо.

Полша възстанови полетите с МиГ-29

Полските ВВС са възстановили полетите със своите изтребители МиГ-29. Те бяха спрени след инцидента от 18 декември миналата година, когато на кацане в авиобаза Минск Мазовецки. За това съобщава полският сайт Defence24.

Меню