Испания разменя поръчки за Airbus срещу минимални съкращения

138 прочитания

Испанското правителство се е съгласило да даде на Airbus сериозни поръчки за нова авиационна техника срещу минимални съкращения на работници от страна на компанията. Това стана вчера, 30 юли 2020 г.

Споразумението бе обявено след среща на испанския премиер Педро Санчес и изпълнителният директор на Airbus Group Гийом Фари. От страна на испанското правителство са гарантирани поръчки за сериозен брой самолети и вертолети, които ще идат, както в испанските въоръжени сили, така и във вътрешното министерство на страната. От страна на Airbus се гарантира, че съкращенията няма да надхвърлят 900 човека.

Поръчките ще включват три летящи танкера A330 MRTT, четири патрулни самолета на базата на C-295, стартиране на програма за покупка на вертолети H135 (на снимката) за въоръжените сили и полицията, като в рамките на първата фаза ще бъдат поръчани 36 вертолета, в рамките на втората още до 23, покупка на четири вертолета H160 за испанската полиция, продължаване на работата по FCAS и новия общоевропейски БЛА, продължаване на инвестициите в програмите NH90 и A400M, проучване на възможността за стартиране на разработката на УТС от висок клас и инвестиции в модернизацията на щурмовите вертолети Tiger.

От страна на Airbus ангажиментите включват не само минимални съкращения на работници, но и гаранции, че компанията няма да изтегля производствени мощности от страната и ще продължи да търси начини за нови инвестиции в Испания.

Финансовите ангажименти на испанското правителство ще се финансират частично от Фонда за възстановяване на ЕС, като по тази линия ще бъдат платени €185 млн. в следващите три години. Останалите финанси ще дойдат от испанския бюджет.

Airbus има в Испания около 13 000 работници и осигурява работа на още около 2000 компании, като подизпълнители на нейните аерокосмически програми.

Свързани теми

Предишна публикация
Канада получи три оферти за нови изтребители
Следваща публикация
Пентагонът нае три компании за осигуряване на агресорски услуги
138 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

САЩ виждат нови клиенти за F-35 в Европа

САЩ виждат нови потенциални клиенти за F-35 на Стария континент, включително и страни от Източна Европа. Това е заявил вчера, 4 април 2019 г., вицеадмирал Матиас Уинтър, шеф на програмния офис на F-35 в Пентагона.

Полша подписа за четири AW101

Полша подписа договор за покупка на четири вертолета Leonardo Helicopters AW101, които ще се използват за борба с противникови подводници и бойно търсене и спасяване. Това стана вчера, 26 април 2019 г.

МО стартира обществена поръчка за ремонт на Ми-17 и Ми-24

Министерство на отбраната стартира обществена поръчка за сключване на рамково споразумение за ремонт на два вертолета Ми-17 и четири броя Ми-24. Това се вижда от обявлението, публикувано на сайта за обществени поръчки на МО.

Вертолет на ВВС гаси пожар в района на Сандански

Вертолет Ми-17 от състава на Военновъздушните сили се включи в потушаването на голям горски пожар в района между селата Илинденци и Плоски, община Сандански, област Благоевград. Това съобщават от МО.

Меню