Испания разменя поръчки за Airbus срещу минимални съкращения

142 прочитания

Испанското правителство се е съгласило да даде на Airbus сериозни поръчки за нова авиационна техника срещу минимални съкращения на работници от страна на компанията. Това стана вчера, 30 юли 2020 г.

Споразумението бе обявено след среща на испанския премиер Педро Санчес и изпълнителният директор на Airbus Group Гийом Фари. От страна на испанското правителство са гарантирани поръчки за сериозен брой самолети и вертолети, които ще идат, както в испанските въоръжени сили, така и във вътрешното министерство на страната. От страна на Airbus се гарантира, че съкращенията няма да надхвърлят 900 човека.

Поръчките ще включват три летящи танкера A330 MRTT, четири патрулни самолета на базата на C-295, стартиране на програма за покупка на вертолети H135 (на снимката) за въоръжените сили и полицията, като в рамките на първата фаза ще бъдат поръчани 36 вертолета, в рамките на втората още до 23, покупка на четири вертолета H160 за испанската полиция, продължаване на работата по FCAS и новия общоевропейски БЛА, продължаване на инвестициите в програмите NH90 и A400M, проучване на възможността за стартиране на разработката на УТС от висок клас и инвестиции в модернизацията на щурмовите вертолети Tiger.

От страна на Airbus ангажиментите включват не само минимални съкращения на работници, но и гаранции, че компанията няма да изтегля производствени мощности от страната и ще продължи да търси начини за нови инвестиции в Испания.

Финансовите ангажименти на испанското правителство ще се финансират частично от Фонда за възстановяване на ЕС, като по тази линия ще бъдат платени €185 млн. в следващите три години. Останалите финанси ще дойдат от испанския бюджет.

Airbus има в Испания около 13 000 работници и осигурява работа на още около 2000 компании, като подизпълнители на нейните аерокосмически програми.

Свързани теми

Предишна публикация
Канада получи три оферти за нови изтребители
Следваща публикация
Пентагонът нае три компании за осигуряване на агресорски услуги
142 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Унгария купува 20 броя H145M

Унгарските ВВС ще се сдобият с 20 броя от двудвигателните вертолети Airbus Helicopters H145M. Това обяви производителят днес, 29 юни 2018 г.

Норвежките ВВС счупиха чисто нов вертолет

Чисто новият спасителен вертолет AW101, който Кралските норвежки ВВС получиха преди седмица, е аварирал по време на наземни изпитания провели се днес, 24 ноември 2017 г. Няма пострадали.

САЩ спря доставките на AH-1Z за Пакистан

Съединените щати са отказали да започнат доставката на щурмовите вертолети Bell AH-1Z Viper. Причините за това са политически, съобщава списанието „AirForces Monthly“.

САЩ ще разпродават употребяваните AH-1W

Американското правителство ще се опита да разпродаде част от употребяваните щурмови вертолети AH-1W Super Cobra, които в момента се свалят от въоръжение в Корпуса на морската пехота на САЩ.

Меню