Връчиха пагоните на първите випускници на възстановеното ВВВУ

488 прочитания

Церемония по присвояване на първо офицерско и първо сержантско звание на кадетите-випускници на възстановеното Висше военновъздушно училище (ВВВУ) „Георги Бенковски” се състоя днес, 31 юли 2020 г. в Долна Митрополия.

„Лесно е в днешно време да си намериш работа и професия някъде далеч от България. Малко са хората, които се посвещават на най-тежката, но и най-благородна и отговорна професия – защитник на отечеството“, с тези думи министърът на отбраната Красимир Каракачанов се обърна към курсантите от випуск „Добруджански“ на ВВВУ.

Каракачанов отбеляза, че за него е гoляма чест, че в рамките на една година е възстановено ВВВУ и са връчени дипломите на първия му випуск.

„В българската бойна авиация няма обикновени пилоти. Има български офицери, които са се посветили в служба на отечеството, защита на суверенитета и териториалната цялост на нашата родина България“, каза още министър Каракачанов.

Той пожела „На добър час“ на випускниците и връчи първите офицерски пагони и дипломата на отличника на випуска – пилота Владимир Тасков и на първенците по успех в общо шест специализации. За отличния си успех Владимир Тасков бе награден от министър Каракачанов с офицерска сабя, парична награда и книги на историческа тематика.

„В Долна Митрополия винаги са се възпитавали военнослужещи с висок дух, с амбиция да мерят ръст с най-добрите в професията. Те писаха и пишат историята на Военновъздушните сили. Вие ще допълвате днешните и утрешните й страници и няма да нарушите традицията“, това заяви заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев.

Той изрази своята убеденост, че випускниците ще изпълняват безупречно задълженията си и ще способстват за ефективната бойна подготовка на своите формирования.

„Ще работите активно за поддържането и развитието на оперативни способности, необходими за изпълнение на възложените ви задачи по трите мисии на Въоръжените сили. В това число и за по-високо ниво на оперативна съвместимост със съюзниците. Ще бъдете успешни командири и лидери“, категоричен бе заместник-началникът на отбраната.

На добър час на випускниците пожела началникът на ВВВУ бригаден генерал Юлиян Радойски.

„Уважаеми г-н министър, уверявам ви, че ще върнем многократно вложеното в нас и в нашето обучение, като смело и безрезервно браним небето на Република България, нейната цялост и суверенитет и прославяме армията и по света като смела и почтена“, това каза в словото си отличникът Владимир Тасков.

Той благодари на всички командири и преподаватели от ВВВУ, както и на целия инструкторски състав на Военновъздушните сили за положените усилия в подготовката на бъдещите офицери.

На церемонията присъстваха и командирът на ВВС генерал-майор Цанко Стойков, началникът на Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“ флотилен адмирал Боян Медникаров, народни представители, представители на местната и държавна власт.

Специален авиационен поздрав към випускниците отправиха българските Военновъздушни сили с прелитането на два Pilatus PC-9M, два L-39ZA от авиобаза Долна Митрополия и МиГ-29 от авиобаза Граф Игнатиево.

Свързани теми

Предишна публикация
Мисията Demo-2 приключи успешно
Следваща публикация
Марсоходът Perseverance бе изстрелян успешно
488 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Каракачанов ще „изпили” цената на F-16 без да пипа въоръжение и оборудване

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че ще „изпили” цената на F-16, но без да се пипа въоръжението и оборудването на самолета. Това каза той днес, 31 май 2019 г., пред репортери в Русе.

Президентът Радев: Ще купим малко на брой, скъпи и орязани F-16

Президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев заяви, че правителството се готви да подпише сделка за малко на брой F-16, които са скъпи и с орязани способности. Тези негови критики прозвучаха в предаването „Панорама” по БНТ1 днес, 28 юни 2019 г.

ВВС тренира оцеляване и евакуация на вода

От 22 до 28 юли 2018 г. се проведе тренировъчно занятие „Курс по оцеляване на летателен състав в морска среда и техники за евакуация”. Това съобщават от ВВС.

Меню