Канада получи три оферти за нови изтребители

376 прочитания

Канада получи три оферти за покупка на нови изтребители, в рамките на програма за придобиването на 88 машини. Това стана вчера, 31 юли 2020 г.

Канадското правителство е получило оферти за Saab Gripen E, Lockheed Martin F-35A и Boeing F/A-18E/F Super Hornet. Всичките оферти идват от правителствата на съответните страни.

Канада търси да замести своите многоцелеви изтребители CF-18 (вариация на of F/A-18A/B), като първите доставки трябва да се реализират през 2025 г. Надеждите са, че проектът ще се реализира в рамките на $11 – 14 млрд.

Очаква се през пролетта на 2021 г. Канада да оцени първоначалните оферти. Към този момент страната може да реши да продължи преговорите само с двама от кандидатите или с всичките трима. Финалното решение се очаква през 2022 г.

60% от оценката на офертите ще е на база бойните способности на изтребителите, 20% е от цената, а останалите 20% са за индустриалното сътрудничество.

Boeing предлагат вариацията Block III на своя Super Hornet (на илюстрацията – два Super Hornet от Block III с канадски камуфлаж, комформни горивни резервоари, по 12 ракети AMRAAM, две ракети AIM-9X и контейнер с инфрачервена система за преден обзор), като акцентират, че това е изпитана платформа и преходът към нея от сегашните CF-18 ще бъде лесен.

Lockheed Martin разбира се, подчертават, че Канада и в момента е част от програмата F-35, като индустрията ѝ се възползва от този факт.

От Saab твърдят, че техният самолет изначално е проектиран да работи в тежките арктически условия, с каквито ще се сблъсква той и в Канада.

Канада е участник в програмата F-35 от най-ниското ниво 3. През 2010 г. страната обяви, че ще купи 65 броя F-35A без да провежда формален конкурс и без да сравнява изтребителя с други опции. Решението бе подложено на тежка критика, включително и от Сметната палата на страната. Така въпреки, че F-35 бе формално избран, не бе направена реална поръчка за него.

През 2015 г. на власт дойде кабинета на Джъстин Трюдо, който обеща да анулира избора на F-35 и да купи по-евтин и по-подходящ за Канада боен самолет. Трюдо, обаче остави страната си в проекта JSF, постепенно смекчи тона си към F-35 и в крайна сметка бе взето решението изтребителят да участва в един бъдещ конкурс.

Първоначално Канада покани за участие петима кандидати – F-35, F/A-18 Super Hornet, Gripen E, Rafale и Eurofighter, но последните двама отказаха да дават оферти с твърдението, че канадските условия дават сериозна преднина на американските изтребители. Интересно, че въпреки това, от Saab са решили да дадат оферта.

Свързани теми

Предишна публикация
Руските ВКС получиха последните два Су-34 по договора от 2012 г.
Следваща публикация
Испания разменя поръчки за Airbus срещу минимални съкращения
376 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Полша започва да търси нови изтребители

Инспектората по въоръжението към полското МО е започнал проучване на вариантите за замяна на сега експлоатираните бойни самолети МиГ-29 и Су-22. Проектът за замяна на старите съветски машини е известен като „Harpia”.

Boeing 787-10 получи типов сертификат

Авиолайнерът Boeing 787-10 получи типов сертификат за летателна годност от Федералната авиационна администрация на САЩ. Това е станало на 22 януари 2018 г. и отваря пътя към вкарване на модела в търговска експлоатация.

Колко ще струват българските F-16?

По всичко личи, че след близо 15-годишно разтакаване, България ще се сдобие с нов многоцелеви боен самолет в лицето на F-16 Block 70. Един от основните въпроси, които остават на дневен ред е, на каква цена ще бъдат купени осемте еднодвигателни изтребители и съпътстващото оборудване.

Меню