Мисията Demo-2 приключи успешно

223 прочитания

Мисията Demo-2 на SpaceX приключи успешно вчера, 2 август 2020 г., след като космическия кораб Crew Dragon се приводни в Мексиканския залив.

Космическият кораб от типа Crew Dragon носи името „Endeavour” се приводни в Мексиканския залив на около 70 km южно от Пенсакола, Флорида в 14,48 часа местно време (21,48 часа българско). Лодките на екипите на NASA и SpaceX бяха около капсулата след минути, а тя самата бе вдигната на борда на спасителния съд „Go Navigator” след около 30 минути.


Изваждането на астронавтите Боб Бенкин и Дъг Хърли, обаче се проточи, тъй като бе засечено високо ниво на диазотен тетраоксид. Веществото е силно токсично и се използва за окислител в двигателите на космическия кораб. Това наложи източване на горивото, което забави изваждането на двамата астронавти с около половин час. По-късно от NASA заявиха, че инцидентът е бил дребен. На борда се намираха и 150 kg товари, основно научни експерименти.


Завръщането на астронавтите на земята започна в рано сутринта в неделя, когато в 02,35 часа българско време „Endeavour” се разкачи от Международната космическа станция (МКС). След серия от маневри с цел отдалечаване от станцията, корабът откачи орбиталния си модул (т.нар. багажник) и пусна двигателите си за 11 минути, за да забави достатъчно скоростта си и да започне навлизане в атмосферата.

Атмосферата уби голяма част от скоростта на апарата, която достигаше 28 000 km/h. В плътните слоеве на атмосферата се отвориха четирите парашута на капсулата и те забавиха падането ѝ до едва 24 km/h. По време на спускането, двамата астронавти изпитаха претоварване до 4 единици.

Това е първото приводняване за американските астронавти от 45 години насам. За последно, методът за завръщане на Земята бе използван през юли 1975 г. при съвместния полет Apollo-Союз.

Мисията Demo-2 продължи 64 дни. Космическият кораб бе изстрелян на 30 май и на другия ден се скачи с МКС. На борда двамата астронавти извършиха серия от научни експерименти и участваха в четири излизания от станцията. Основната задача на Demo-2, обаче беше да се тества космическия кораб Crew Dragon.

NASA и SpaceX ще анализират данните от полета, но първите индикации са, че всичко е преминало по план.

Това е вторият космически полет за Crew Dragon. През март 2019 г. успешно бе проведена мисията Demo-1, която бе безпилотна, но също включваше скачване с МКС. Апаратът успешно се приводни в Атлантическия океан след малко повече от шест дни в космоса.

Сега на дневен ред е първият редовен полет на Crew Dragon – Crew-1. Ако всичко по подготовката му върви добре, то той най-вероятно ще бъде осъществен в последното тримесечие на годината. Екипажът ще бъде четиричленен – трима астронавти от NASA и един от японската агенция JAXA. За момента, NASA е сключила договор със SpaceX за общо шест полета до МКС.

Crew Dragon се създава в рамките Commercial Crew Program (CCP), чиято цел е NASA да получи възможност да извежда астронавти на ниска околоземна орбита, чрез космически кораб и ракета-носител на частни компании. При старта на програмата се очакваше, че към 2015 г. тя ще заработи, но срокът се проточи, заради слабо финансиране и технически проблеми. Освен Crew Dragon в рамките на програмата се финансира и друг космически кораб – Boeing CTS-100 Starliner.

Работата по Starliner, обаче върви със сериозни закъснения. Първият безпилотен старт на космическия кораб стана факт през декември 2019 г., но възникнаха технически трудности, които попречиха на скачването с МКС. За края на годината се планира друг безпилотен старт на Starliner. Едва след успешното му провеждане ще се пристъпи към тестов полет с астронавти на борда.

Свързани теми

Предишна публикация
Virgin Galactic планира първите туристически полети в космоса за началото на 2021 г.
Следваща публикация
Връчиха пагоните на първите випускници на възстановеното ВВВУ
223 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Меню