Мисията Demo-2 приключи успешно

140 прочитания

Мисията Demo-2 на SpaceX приключи успешно вчера, 2 август 2020 г., след като космическия кораб Crew Dragon се приводни в Мексиканския залив.

Космическият кораб от типа Crew Dragon носи името „Endeavour” се приводни в Мексиканския залив на около 70 km южно от Пенсакола, Флорида в 14,48 часа местно време (21,48 часа българско). Лодките на екипите на NASA и SpaceX бяха около капсулата след минути, а тя самата бе вдигната на борда на спасителния съд „Go Navigator” след около 30 минути.


Изваждането на астронавтите Боб Бенкин и Дъг Хърли, обаче се проточи, тъй като бе засечено високо ниво на диазотен тетраоксид. Веществото е силно токсично и се използва за окислител в двигателите на космическия кораб. Това наложи източване на горивото, което забави изваждането на двамата астронавти с около половин час. По-късно от NASA заявиха, че инцидентът е бил дребен. На борда се намираха и 150 kg товари, основно научни експерименти.


Завръщането на астронавтите на земята започна в рано сутринта в неделя, когато в 02,35 часа българско време „Endeavour” се разкачи от Международната космическа станция (МКС). След серия от маневри с цел отдалечаване от станцията, корабът откачи орбиталния си модул (т.нар. багажник) и пусна двигателите си за 11 минути, за да забави достатъчно скоростта си и да започне навлизане в атмосферата.

Атмосферата уби голяма част от скоростта на апарата, която достигаше 28 000 km/h. В плътните слоеве на атмосферата се отвориха четирите парашута на капсулата и те забавиха падането ѝ до едва 24 km/h. По време на спускането, двамата астронавти изпитаха претоварване до 4 единици.

Това е първото приводняване за американските астронавти от 45 години насам. За последно, методът за завръщане на Земята бе използван през юли 1975 г. при съвместния полет Apollo-Союз.

Мисията Demo-2 продължи 64 дни. Космическият кораб бе изстрелян на 30 май и на другия ден се скачи с МКС. На борда двамата астронавти извършиха серия от научни експерименти и участваха в четири излизания от станцията. Основната задача на Demo-2, обаче беше да се тества космическия кораб Crew Dragon.

NASA и SpaceX ще анализират данните от полета, но първите индикации са, че всичко е преминало по план.

Това е вторият космически полет за Crew Dragon. През март 2019 г. успешно бе проведена мисията Demo-1, която бе безпилотна, но също включваше скачване с МКС. Апаратът успешно се приводни в Атлантическия океан след малко повече от шест дни в космоса.

Сега на дневен ред е първият редовен полет на Crew Dragon – Crew-1. Ако всичко по подготовката му върви добре, то той най-вероятно ще бъде осъществен в последното тримесечие на годината. Екипажът ще бъде четиричленен – трима астронавти от NASA и един от японската агенция JAXA. За момента, NASA е сключила договор със SpaceX за общо шест полета до МКС.

Crew Dragon се създава в рамките Commercial Crew Program (CCP), чиято цел е NASA да получи възможност да извежда астронавти на ниска околоземна орбита, чрез космически кораб и ракета-носител на частни компании. При старта на програмата се очакваше, че към 2015 г. тя ще заработи, но срокът се проточи, заради слабо финансиране и технически проблеми. Освен Crew Dragon в рамките на програмата се финансира и друг космически кораб – Boeing CTS-100 Starliner.

Работата по Starliner, обаче върви със сериозни закъснения. Първият безпилотен старт на космическия кораб стана факт през декември 2019 г., но възникнаха технически трудности, които попречиха на скачването с МКС. За края на годината се планира друг безпилотен старт на Starliner. Едва след успешното му провеждане ще се пристъпи към тестов полет с астронавти на борда.

Свързани теми

Предишна публикация
Връчиха пагоните на първите випускници на възстановеното ВВВУ
Следваща публикация
Virgin Galactic планира първите туристически полети в космоса за началото на 2021 г.
140 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

NASA в ерата на Байдън

След oспорвани избори и продължително броене на гласовете вече е ясно, че следващият американски президент…

Boeing приключва 2017 г. с 912 нетни поръчки

Американският самолетостроител Boeing приключи 2017 г. с 912 нетни поръчки и така е много вероятно да бият конкурента си от Airbus по отношение на продадени пътнически самолети за изминалата година.

Boeing показа прототипа на своя Loyal Wingman

Boeing показа първия прототип на бойния безпилотен летателен апарат създаден в рамките на австралийската програма Loyal Wingman-Advanced Development Programme. Това стана днес, 5 май 2020 г.

Българската космонавтика преди четвърт век – Част II

Професор Борис БОНЕВ продължава своя разказ от първо лице за постиженията на българската космонавтика преди четвърт век, като в тази втора и последна част разказва за проекта „Фобoс” и българското участие в него.

Статията е публикувана оригинално в сп. АЕРО бр. 61 (септември 2013 г.)  

Към първа част.

Меню