Airbus ще предложи на Германия временно решение за морската ѝ авиация

151 прочитания

Airbus Defence and Space ще предложи на Германия временно решение за морската ѝ патрулна авиация, след като страната се отказа от ремонта и модернизацията на наличните Lockheed P-3C Orion. Това съобщава Flight Global.

Основната цел на компанията остава продажба на морска патрулна версия на A320 на Германия, но това няма да се реализира скоро, затова от Airbus смятат да дадат възможност на страната да запази способностите на морската си авиация.

Германските ВМС оперират с осем P-3C (на снимката) от 2006 г. насам, когато те бяха купени от Холандия. Към момента възрастта на тези самолети е между 35 и 38 години. Германия планираше да ги използва до 2035 г. след дълбока модернизация и ремонт.

В средата на юни 2020 г., обаче германското правителство реши да прекрати програмата, поради опасения, че няма да може да поддържа технически самолетите за толкова дълъг период.

В същото време Германия и Франция работят съвместно по програмата MAWS (Maritime Airborne Warfare System), която цели създаването на морски патрулен самолет от следващо поколение. Страните са решени да изберат европейска платформа, не по-късно от 2023 г.

Още от 2018 г. Airbus предлага решение на базата на своя двудвигателен пътнически самолет A320neo.

От компанията са решени да предложат временно решение, което да покрие германските нужди от морски патрулни самолети в близките години, тъй като самолетът на базата на A320neo едва ли ще бъде готов преди края на десетилетието.

В същото време Германия проучва и други варианти, освен проекта MAWS, включително C-295 MPA от Airbus, RAS 72 от Rheinland Air Service (вариация на турбовитловия ATR 72) и P-8A на Boeing.

Свързани теми

Предишна публикация
Словакия ще плати €69 млн. за инфраструктура за F-16
Следваща публикация
С-70 „Охотник” ще влезе в серийно производство през 2024 г.
151 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Германия и Норвегия поръчват съвместно пет танкера A330 MRTT

Германия и Норвегия поръчват съвместно пет въздушни танкера Airbus A330 MRTT в рамките на програмата за съвместна експлоатация под шапката на НАТО и ЕС. До момента в програмата участваха Холандия и Люксембург с две машини.

Airbus ще продава CSeries на Фарнбъроу

Airbus иска да финализира сделката за покупка на 50,01% от програмата CSeries до средата на годината за да може да продава самолета в рамите на авиосалона във Фарнбъроу, който ще се проведе в средата на юли. Това съобщава Bloomberg, позовавайки се на собствени източници.

10 години Lufthansa Technik в България

Десет години след стъпването си в България германската компания за базово техническо обслужване и ремонт на самолети Lufthansa Technik (Луфтханза Техник) отбелязва много сериозни постижения. Дейността по същество на софийския клон на компанията, наречен Lufthansa Technik Sofia (LTSF), започва на 28 октомври 2008 г. и едва ли някой си е представял, че в годините ще бъде постигнато толкова много.

Франция ще има водеща роля в проекта FCAS

Франция ще има водещата роля в проекта за създаване на изтребител от следващо поколение FCAS. Това стана ясно, след като вчера, 19 юни 2018 г., министрите на отбраната на Франция и Германия подписаха меморандум за разбирателство.

Откриха паметна плоча за загиналия майор Георги Анастасов

По случай една година от катастрофата с вертолет AS 565 MB Panther и смъртта на неговият командир майор Георги Анастасов, на 4 юли 2018 г. в морската вертолетна авиобаза „Чайка” се проведе военен ритуал за откриване на обновената паметна плоча на загиналите военнослужещи от формированието. Това съобщиха от ВМС.

Меню