Русия призна, че ще слага щанги за дозареждане на Ту-22М3М

728 прочитания

На дълбоко модернизираните бомбардировачи Ту-22М3 ще бъдат поставени щанги за дозареждане във въздуха. Това е заявил генералният директор на ОАК Юрий Слюсар.

„Правим дълбока модернизация на Ту-22М3. Аеродинамиката остава непроменена, но всичко останало е абсолютно ново – нова авионика, нова система за самозащита, нов радар, нова система за свръзка, нови оръжия и щанга за дозареждане във въздуха. Това ще бъде една нова машина с много нови възможности”, разказва Слюсар, който вчера бе на среща с руския президент Владимир Путин.

Слюсар е казал, че първите серийно модернизирани Ту-22М3М ще започнат да постъпват в руските ВКС през 2021 г. Той е казал още, че авиониката до голяма степен ще се унифицира с тази на Ту-160М и освен модернизацията на оборудването ще се преминава и през удължаване на техническия ресурс, но не споменава колко дълго ще могат да се експлоатират бомбардировачите.

Още с появата на първия модернизиран бомбардировач до новия стандарт М3М имаше силни подозрения, че той ще получи щанга за дозареждане във въздуха по системата „шланг-конус“. За това говореше подозрителна издутина в носовата част. Стандартните Ту-22М3 нямат такова устройство, а при по-ранните Ту-22М2 щангата бе свалена в рамките на договора САЛТ-2. Преди това тя е стояла в носа. Бойният радиус на бомбардировача (с 12 тона боен товар) в момента е около 2400 km.

Първият модернизиран Ту-22М3М бе показан през август 2018 г. и изпълни първия си полет през декември същата година. През този март полетя и вторият модернизиран самолет от същия тип. Известно е, че програмата върви с добри темпове.

Руските ВКС в момента експлоатират около 60 броя Ту-22М3, като през програмата за модернизация ще преминат поне половината от тези самолети.

Свързани теми

Предишна публикация
Saab ще предложи GlobalEye на Южна Корея
Следваща публикация
Словакия ще плати €69 млн. за инфраструктура за F-16
728 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Монголия получи МиГ-29

Монголия получи два МиГ-29. Машините са предназначени за ВВС на страната и са употребявани преди това от руските ВКС.

EASA приключи първия етап от сертификационните изпитания на МС-21

Европейската агенция за авиационна безопасност EASA приключи първия етап от сертификационните изпитания на новия руски пътнически самолет МС-21. В техните рамки се оценява управляемостта на самолета в различни режими на полет.

Руски разузнавателен самолет свален от сирийската ПВО

По време на заход за кацане около 23,00 ч. на 17 септември 2018 г. руски разузнавателен самолет Ил-20 е бил свален от сирийската противовъздушна отбрана. Това е станало по време на ракетно-бомбови удар, нанесен от израелски военни самолети по сирийски военни цели в района на крайбрежния град Латакия.

Показаха първия танкер Ил-78М-90А

На 29 ноември 2017 г. „Авиастар-СП”, част от ОАК, представи първия нов летящ танкер Ил-78М-90А. Машината бе сглобена в Уляновск и има сериен номер 02-01.

Детайли по проекта ПАК ДА

Френското списание „Air & Cosmos“ публикува интересни данни за руския проект за създаване на нов стратегически бомбардировач известен като ПАК ДА („Перспективный авиационный комплекс дальней авиации“). Някои от фактите са известни, но други са новост.

Полетя третият прототип на МС-21

Третият прототип на новия руски пътнически самолет МС-21-300 изпълни дебютния си полет успешно. Това стана днес, 16 март 2019 г.

Меню