Русия призна, че ще слага щанги за дозареждане на Ту-22М3М

726 прочитания

На дълбоко модернизираните бомбардировачи Ту-22М3 ще бъдат поставени щанги за дозареждане във въздуха. Това е заявил генералният директор на ОАК Юрий Слюсар.

„Правим дълбока модернизация на Ту-22М3. Аеродинамиката остава непроменена, но всичко останало е абсолютно ново – нова авионика, нова система за самозащита, нов радар, нова система за свръзка, нови оръжия и щанга за дозареждане във въздуха. Това ще бъде една нова машина с много нови възможности”, разказва Слюсар, който вчера бе на среща с руския президент Владимир Путин.

Слюсар е казал, че първите серийно модернизирани Ту-22М3М ще започнат да постъпват в руските ВКС през 2021 г. Той е казал още, че авиониката до голяма степен ще се унифицира с тази на Ту-160М и освен модернизацията на оборудването ще се преминава и през удължаване на техническия ресурс, но не споменава колко дълго ще могат да се експлоатират бомбардировачите.

Още с появата на първия модернизиран бомбардировач до новия стандарт М3М имаше силни подозрения, че той ще получи щанга за дозареждане във въздуха по системата „шланг-конус“. За това говореше подозрителна издутина в носовата част. Стандартните Ту-22М3 нямат такова устройство, а при по-ранните Ту-22М2 щангата бе свалена в рамките на договора САЛТ-2. Преди това тя е стояла в носа. Бойният радиус на бомбардировача (с 12 тона боен товар) в момента е около 2400 km.

Първият модернизиран Ту-22М3М бе показан през август 2018 г. и изпълни първия си полет през декември същата година. През този март полетя и вторият модернизиран самолет от същия тип. Известно е, че програмата върви с добри темпове.

Руските ВКС в момента експлоатират около 60 броя Ту-22М3, като през програмата за модернизация ще преминат поне половината от тези самолети.

Свързани теми

Предишна публикация
Saab ще предложи GlobalEye на Южна Корея
Следваща публикация
Словакия ще плати €69 млн. за инфраструктура за F-16
726 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Русия ще поръча допълнителни Су-30СМ

Руското МО се готви да закупи още поне 36 многоцелеви изтребители Су-30СМ. Това съобщава руският вестник „Ведомости“, цитирайки два свои източника.

Още 114 Ка-52 за ВКС на Русия

Руското военно министерство официално оповести в началото на февруари 2018 г. своите планове за купуване на допълнителна партида от 114 бойни вертолета Ка-52. Според заместник-министъра на отбраната Юрий Борисов (отговарящ за закупуването на нови оръжейни системи), това е залегнало в плановете по новата руска програма за въоръженията в периода 2018 – 2027, очакваща финално одобрение всеки момент от президента Владимир Путин.

Догодина Русия ще поръча модернизирани Ка-52

Руското МО планира през 2020 г. да сключи договор за доставка на модернизирани вертолети Ка-52. Това е съобщил днес, 28 май 2019 г., руският заместник-министър на отбраната Алексей Криворучко, при посещение в авиостроителния завод „Прогресс“, който сглобява типа.

Приключва сглобяването на втория прототип на МС-21

Корпорацията „Иркут” приключва с поставянето на оборудването във втория прототип на МС-21, а други три прототипа в момента се строят. Това е станало ясно от среща на руския вицепремиер Дмитрий Рогозин с представители на производителя.

Полетя вторият прототип на МС-21

Вторият прототип на руския тяснофюзелажен авиолайнер МС-21-300 е изпълнил дебютния си полет днес, 12 май 2018 г. Това съобщава производителят „Корпорация „Иркут”.

Меню