Словакия ще плати €69 млн. за инфраструктура за F-16

926 прочитания

Словакия ще инвестира малко над €69 млн. за модернизация на своята авиобаза в Слияч, която трябва да поеме новите изтребители F-16 Block 70. Това съобщава местният вестник SME, цитирайки документи на МО на страната.

Инфраструктурният проект бил разделен на три части и включвал работа по полосата на летището, построяване на голям брой нови сгради и изграждането на нови административни помещения. Очакваната стойност на проекта била €69 319 659.

Цялата сума щяла да бъде осигурена от словашкия бюджет и да се реализира между 2020 и 2024 г. Строителството ще се съблюдава от агенция на НАТО.

От вестника отбелязват, че САЩ трябва да одобрят и сертифицират построеното и едва след това словашките F-16 ще могат да бъдат получени. Всяко забавяне в строителството ще се отрази и на получаването на изтребителите.

Доскоро за модернизацията на авиобаза Слияч бяха заделени €55,4 млн., но сумата явно е нараснала по неясни причини.

Наскоро, новият словашки военен министър обяви, че стойността на проекта за придобиване на 14 броя F-16C/D Block 70 ще нарасне осезаемо над вече платените €1,6 млрд. Инфраструктурата се споменаваше сред перата, по които ще има по-високи от планираните разходи.

Словакия чака първите си четири броя F-16 в края на 2022 г. Останалите десет самолета ще бъдат доставени през 2023 г.

Свързани теми

Предишна публикация
Русия призна, че ще слага щанги за дозареждане на Ту-22М3М
Следваща публикация
Airbus ще предложи на Германия временно решение за морската ѝ авиация
926 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Катастрофата в Невада вероятно е със съветски боен самолет

Катастрофата от 5 септември 2017 г. в Невада, при която загина американски пилот-изпитател вероятно е станала с боен самолет съветски производство, който е експлоатиран от секретната ескадрила „Red Hat”. Това съобщава Aviation Week.

Докладът за състоянието на Въоръжените сили чертае мрачна картина във ВВС

Приетият от Министерски съвет днес, 24 април 2019 г., „Доклад за състоянието на отбраната и Въоръжените сили на Република България” чертае картина на висока аварийност във ВВС, неизправна авиационна техника техника, остаряла инфраструктура и тежки проблеми в РТВ.

Какво се казва в отговорите на МО към Президентството

Вчера, 24 юли 2019 г., министърът на отбраната Красимир Каракачанов обяви, че повереното му министерство е изготвило 19-страници отговори на въпросите, които президентът Румен Радев отправи по сделката за покупка на F-16. Действително, снощи след 20 часа, на сайта на МО бе качен документ в pdf-формат, в който се съдържат 19 въпроса и отговори към тях.

Какво ново може да разберем по сделката за F-16 от този документ?

Меню