Словакия ще плати €69 млн. за инфраструктура за F-16

926 прочитания

Словакия ще инвестира малко над €69 млн. за модернизация на своята авиобаза в Слияч, която трябва да поеме новите изтребители F-16 Block 70. Това съобщава местният вестник SME, цитирайки документи на МО на страната.

Инфраструктурният проект бил разделен на три части и включвал работа по полосата на летището, построяване на голям брой нови сгради и изграждането на нови административни помещения. Очакваната стойност на проекта била €69 319 659.

Цялата сума щяла да бъде осигурена от словашкия бюджет и да се реализира между 2020 и 2024 г. Строителството ще се съблюдава от агенция на НАТО.

От вестника отбелязват, че САЩ трябва да одобрят и сертифицират построеното и едва след това словашките F-16 ще могат да бъдат получени. Всяко забавяне в строителството ще се отрази и на получаването на изтребителите.

Доскоро за модернизацията на авиобаза Слияч бяха заделени €55,4 млн., но сумата явно е нараснала по неясни причини.

Наскоро, новият словашки военен министър обяви, че стойността на проекта за придобиване на 14 броя F-16C/D Block 70 ще нарасне осезаемо над вече платените €1,6 млрд. Инфраструктурата се споменаваше сред перата, по които ще има по-високи от планираните разходи.

Словакия чака първите си четири броя F-16 в края на 2022 г. Останалите десет самолета ще бъдат доставени през 2023 г.

Свързани теми

Предишна публикация
Русия призна, че ще слага щанги за дозареждане на Ту-22М3М
Следваща публикация
Airbus ще предложи на Германия временно решение за морската ѝ авиация
926 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Свръхнатоварване в бойното дежурство отчитат в Граф Игнатиево

На 11 януари 2018 г. в авиобаза Граф Игнатиево се проведе годишният анализ на подготовката на личния състав от базата в присъствието на командира на Военновъздушните сили генерал-майор Цанко Стойков. Това съобщиха от авиобазата.

Държавен вестник обнародва договорите по сделката за F-16

В броя от днес, 30 юли 2019 г., на Държавен вестник са обнародвани договорите и споразуменията по сделката за покупка на осем изтребителя F-16 Block 70. Указите за обнародване са подписани от президента Румен Радев.

Меню