Virgin Galactic планира първите туристически полети в космоса за началото на 2021 г.

115 прочитания

Първите редовни полети в космоса с туристи ще станат факт не по-рано от първото тримесечие на 2021 г. Това са съобщили вчера, 3 август 2020 г., от Virgin Galactic, по време на обявяването на финансовите им резултати за второто тримесечие.

От компанията са обявили, че планират поне още два изпитателни полета, които ще се осъществят от Ню Мексико. И при двата се планира достигането на космоса. Първият от тях, ще се реализира тази есен и на борда ще се намират само двамата пилоти, плюс научен товар на NASA.

Ако този полет се окаже успешен, то ще се премине към следващия изпитателен полет, при който на борда ще има освен двучленния екипаж и четирима пасажери, които ще са специалисти на Virgin Galactic и чиято основна задача ще е да оценят качествата на интериора, който официално бе демонстриран преди няколко дни.

След тези два полета ще последва и трети, при който до космоса ще бъде откаран и Ричард Брансън, основател на Virgin Galactic. Този полет ще стане факт през първото тримесечие на 2021 г. и символично ще отбележи началото на туристическите полети. Първите редови космически туристи, обаче ще полетят след това.

От компанията не дават информация за това колко билета са продали до момента, нито каква е тяхната цена. Предполага се, че резервациите са в рамките на 600 до 700.

Малко след обявяването на финансовите си резултати от Virgin Galactic обявиха, че емитират на базара 20,5 млн. акции с опция за още 3 млн., в опит да наберат допълнително финансиране в рамките на $460 млн.

До момента Virgin Galactic е извършила два полета в космоса – през декември 2018 и февруари 2019 г.

Типичният полет ще включва излитане с помощта на самолет от тип WhiteKnightTwo, откачане от него, ускоряване с бордния ракетен двигател, достигане до космоса, където туристите ще са за кратко в условия на микрогравитация и ще могат да видят планетата Земя от космоса, след което с планиране машината ще каца. Продължителността на полетите ще е около 90 минути.

Свързани теми

Предишна публикация
Полетя технологичният демонстратор на Starship
Следваща публикация
Мисията Demo-2 приключи успешно
115 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

В пълна мъгла, Starship гръмна пак

Нов неуспех претърпя програмата за създаването на космически кораб за многократно използване SpaceX Starship. Четвъртият…

Авиокаст: Епизод 8

Новият епизод на българския аудиокаст посветен на авиация и космонавтика е вече тук. В него…

Союз МС-08 излетя за МКС с тричленен екипаж

Космическият кораб Союз МС-08 излетя днес, 21 март 2018 г., с тричленен руско-американски екипаж за Международната космическа станция (МКС). Това е 135-ият старт на космически кораб от семейството Союз.

Меню