Полетя технологичният демонстратор на Starship

112 прочитания

След месеци на забавяния и технически трудности, технологичният демонстратор на новия космически кораб на SpaceX – Starship, извърши кратък полет в Южен Тексас. Това стана на 4 август 2020 г.

Демонстраторът, наречен Starship SN5, бе задвижван от единичен ракетен двигател Raptor, се издигна за кратко в 07,57 часа местно време. По време на полетът бе достигната височина от около 150 метра, а основната задача бе демонстраторът да излети, да се провери работата на единичния Raptor, системата за управление и след това да се приземи на специална площадка.

По време на тестовия подскок, се забелязаха проблеми, включително двигателят Raptor се запали в рамките на полета, но това не доведе до катастрофален отказ.

Основателят на SpaceX Илон Мъск написа в Twitter, че Марс изглежда все по-реална цел и че прогреса по проекта ще се ускори.

Както, обаче става с повечето програми на SpaceX, те се движат със значително забавяне от бомбастичните срокове и цели, с които ги товари Мъск. През миналият септември той заяви, че технологичният демонстратор на Starship ще достигне височина от около 20 km в рамките на следващите месец или два. В действителност, демонстраторът излетя 10 месеца по-късно, а тези височини не са достигнати. Отново тогава, Мъск заяви, че очаква в рамките на шест месеца Starship да достигне космоса. От септември 2019 г. насам SpaceX загубиха четири демонстратора в рамките на различни наземни изпитания.

Около тези изказвания на Мъск, той си навлече гнева на Джим Брайденстайн, директорът на NASA, който тогава заяви, че предвид годините закъснение при проекта Crew Dragon, той очаква същото ниво на ентусиазъм и там.

Днес Crew Dragon е вече готов за редовни полети, след като тестовия полет Demo-2 приключи успешно, а отношенията на Мъск с Брайденстайн изглеждат изгладени.

SpaceX планират да използват Starship заедно с ракетата-носител Super Heavy, като целта е създаване на космически кораб, който да се използва за полети до Луната, Марс и други тела от Слънчевата система. Концепцията бе показана за първи път през 2012 г. и от тогава тя претърпя множество промени. Разработката се извършва основно със средства на SpaceX, като по-рано през годината NASA отпуснаха $185 млн. с цел изследване възможностите Starship да се използва за лунната програма на агенцията.

От изказванията на Мъск в Twitter може да разбере, че в следващите седмици ще има още няколко подобни кратки полети с технологичния демонстратор, преди да се премине към по-продължителни подскоци в атмосферата. Полетите в космоса, обаче за сега изглеждат далечна перспектива.

Свързани теми

Предишна публикация
Пентагонът избра SpaceX и ULA за доставчици на ракети-носители
Следваща публикация
Virgin Galactic планира първите туристически полети в космоса за началото на 2021 г.
112 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Нов неуспешен старт за Vega

Втори неуспех за последните си три старта отбеляза европейската ракета-носител Vega. Новият провал стана факт…

Орелът кацна

20 юли 1969 г.
04:06:28:07 (4 дни, 6 часа, 28 минути и 7 секунди след старта)
“Eagle, Хюстън, ако ме чувате, имате GO за начало на активно снижение!”

Меню