Полетя технологичният демонстратор на Starship

96 прочитания

След месеци на забавяния и технически трудности, технологичният демонстратор на новия космически кораб на SpaceX – Starship, извърши кратък полет в Южен Тексас. Това стана на 4 август 2020 г.

Демонстраторът, наречен Starship SN5, бе задвижван от единичен ракетен двигател Raptor, се издигна за кратко в 07,57 часа местно време. По време на полетът бе достигната височина от около 150 метра, а основната задача бе демонстраторът да излети, да се провери работата на единичния Raptor, системата за управление и след това да се приземи на специална площадка.

По време на тестовия подскок, се забелязаха проблеми, включително двигателят Raptor се запали в рамките на полета, но това не доведе до катастрофален отказ.

Основателят на SpaceX Илон Мъск написа в Twitter, че Марс изглежда все по-реална цел и че прогреса по проекта ще се ускори.

Както, обаче става с повечето програми на SpaceX, те се движат със значително забавяне от бомбастичните срокове и цели, с които ги товари Мъск. През миналият септември той заяви, че технологичният демонстратор на Starship ще достигне височина от около 20 km в рамките на следващите месец или два. В действителност, демонстраторът излетя 10 месеца по-късно, а тези височини не са достигнати. Отново тогава, Мъск заяви, че очаква в рамките на шест месеца Starship да достигне космоса. От септември 2019 г. насам SpaceX загубиха четири демонстратора в рамките на различни наземни изпитания.

Около тези изказвания на Мъск, той си навлече гнева на Джим Брайденстайн, директорът на NASA, който тогава заяви, че предвид годините закъснение при проекта Crew Dragon, той очаква същото ниво на ентусиазъм и там.

Днес Crew Dragon е вече готов за редовни полети, след като тестовия полет Demo-2 приключи успешно, а отношенията на Мъск с Брайденстайн изглеждат изгладени.

SpaceX планират да използват Starship заедно с ракетата-носител Super Heavy, като целта е създаване на космически кораб, който да се използва за полети до Луната, Марс и други тела от Слънчевата система. Концепцията бе показана за първи път през 2012 г. и от тогава тя претърпя множество промени. Разработката се извършва основно със средства на SpaceX, като по-рано през годината NASA отпуснаха $185 млн. с цел изследване възможностите Starship да се използва за лунната програма на агенцията.

От изказванията на Мъск в Twitter може да разбере, че в следващите седмици ще има още няколко подобни кратки полети с технологичния демонстратор, преди да се премине към по-продължителни подскоци в атмосферата. Полетите в космоса, обаче за сега изглеждат далечна перспектива.

Свързани теми

Предишна публикация
Virgin Galactic планира първите туристически полети в космоса за началото на 2021 г.
Следваща публикация
Пентагонът избра SpaceX и ULA за доставчици на ракети-носители
96 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Всеки старт на Союз-5 ще струва $60 млн.

Всеки старт на ракетата-носител Союз-5 ще струва $60 млн. Това съобщава генералният директор на Роскосмос Дмитрий Рогозин в своя профил в социалната мрежа Twitter.

14 прочитания

Ariane 5 с успешно изстрелване

Европейската ракета носител Ariane 5 успешно изведе на орбита два сателита. Ракетата бе изстреляна от космодрума Куру, Френска Гвиана на 5 април 2018 г.

7 прочитания

NASA отлага изпитанията на Crew Dragon и Starliner

NASA обяви, че отлага изпитателните полети с космическите кораби Boeing CST-100 Starliner и SpaceX Crew Dragon, с което се засилват съмненията, че апаратите няма да са готови за редовни пилотируеми полети преди края на годината.

543 прочитания
Меню